Donderdag 11 februari 2016 om 20.00 uur

De Markgraaf – Kapelstraat 8 – Hove

Maak kennis met de figuur en de poëzie van onze Paul van Ostaijen, 120 jaar na zijn geboorte.

Beste Davidsfonds-  en leden van de Paul van Ostaijenkring,

Beste sympathisanten,

Op 22 februari 2016 zal het precies 120 jaar geleden zijn dat de beroemde Vlaamse dichter Paul van Ostaijen het levenslicht zag in Antwerpen. Een ideale gelegenheid voor de voormalige Antwerpse stadsdichter Peter Holvoet-Hansen om een intieme voorstelling te brengen rond de persoon en het werk van deze opmerkelijke woordkunstenaar.

Holvoet-Hansen, die in 2008 de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap ontving, brengt op ware troubadourswijze een theatraal-muzikale opvoering rond de dichter. Hij praat ook over de bedevaart die hij zelf ondernam naar het voormalige sanatorium in Miavoye, waar Paul van Ostaijen uiteindelijk overleed aan de gevolgen van TBC.

Holvoet-Hansen besluit met wat hij zelf een ‘ontroerende finale’ noemt, waarin het publiek samen een gedicht van Paul van Ostaijen zingt !

Het Davidsfonds heeft voor deze opmerkelijke avond de handen in elkaar geslagen met de in 2014 opnieuw opgerichte Paul van Ostaijenkring.

‘Boem Paukenslag’ verscheen in “Bezette Stad” en is één  van de bekendste gedichten van Paul van Ostaijen.

Paul van Ostaijen

Paul van Ostaijen (Antwerpen 22 februari 1896 – Miavoye-Anthée 18 maart 1928) was een expressionistisch dichter en prozaschrijver. Hij schreef in de volkstaal, in een periode dat dit niet evident was. Zijn werk is niet uitgebreid, wel invloedrijk. Als bewogen idealist behoorde hij tot de (kleinere) links-progressieve vleugel van de Vlaamse Beweging: taalstrijd was voor hem ook sociale strijd.

Paul van Ostaijen woonde, van maart 1913 tot aan de Duitse inval begin oktober 1914, met zijn ouders en zijn oudere broer in Hove, in Villa Jeanne op Lintsesteenweg, 95. Over deze periode schreef hij de onafgewerkte roman “ Het landhuis in het dorp”. Hij overleed op 32 jarige leeftijd aan tbc.

Paul van Ostaijen
Paul van Ostaijen

De Paul Van Ostaijenkring – Hove                                                 

De Paul Van Ostaijenkring heeft tot doel het leven en de werken van Paul Van Ostaijen en van andere kunstenaars die een band hebben met Hove te bestuderen én culturele activiteiten ( in de meest ruime betekenis) te ontwikkelen, met het oog op het bevorderen, in Hove, van het Vlaams bewustzijn (artikel 2 van de Statuten).

De Paul van Ostaijenkring is, als feitelijke vereniging,  de opvolger van de vroegere vzw Culturele Kring “Paul Van Ostaijen”. 2016 wordt voor de kring een herdenkingsjaar, met diverse activiteiten. Dit ter gelegenheid van de herdenking van de geboorte van Paul van Ostaijen, honderdtwintig jaar geleden.

We hopen u dan ook talrijk te mogen begroeten !

Leden Davidsfonds en Paul van Ostaijenkring betalen 7€ – niet-leden : 10€ – Studenten : 5€ (drankje inbegrepen)

Betaling op Davidsfonds rekening nr BE96 9794 2476 3005 met vermelding PvO + aantal personen.

Davidsfonds     

 

Met vriendelijke groeten

www.hove.davidsfonds.be

 

Davidsfonds Hove & Paul van Ostaijenkring

Villa Jeanne PVO
Villa ‘Jeanne’, Lintsesteenweg 95

Foto’s © Reporters.