EDEGEM

Enkele dagen voor de moorddadige terreuraanslagen in Brussel en Zaventem was staatssecretaris voor asiel en migratie, Theo Francken (N-VA), aanwezig op een debatavond in Edegem waar hij zijn beleid kwam toelichten.

Voor de deur van hotel ‘Ter Elst’ stonden twee agenten met machinegeweer in de aanslag en binnenin het hotel liepen er genoeg ‘gorilla’s’ rond om voor de staatssecretaris en de andere parlementsleden hun veiligheid te zorgen. Een TV-ploeg volgde samen met een goede 170 toehoorders de uitéénzetting van de staatssecretaris.

We geven hier in het kort een samenvatting van de uitéénzetting.

“Per jaar komen er in België tussen de 120.000 en 160.000 nieuwkomers aan. Een beperkt deel hiervan zijn asielzoekers. In 2015 waren het er 45.000 waarvan 22.000 alleenstaande mannen. 60 % van de nieuwkomers zijn Europeanen, 40% niet-Europeanen. De grootste groep zijn gezinsherenigers (Marokkaanse vrouwen), via arbeidsmigratie en voor studie- of regularisatieredenen.”

P1020191

Terreur en onveiligheid

“Het aantal Syriëstrijders in België bedraagt tussen de 400 en 500 éénheden. Het is een zeer gevaarlijke groep. 15% is geen Belg. Toen we nog in de oppositie zaten vroegen we aan de voormalige minister van Binnenlandse zaken Joëlle Milquet (Cdh) om de nationaliteit in te trekken. Ze deed niets. Van de huidige Syriëstrijders heeft +/- 450 man nog de Belgische nationaliteit. Je kan niemand staatloos maken. Dit gaat tegen het internationaal recht in. Je kan iemand wel de dubbele nationaliteit afnemen (Belg/Marokko). Er is hierover geen consensus in de regering. De N-VA is voor, de anderen tegen. In Frankrijk viel de regering hier bijna over. Door de “snel-Belg-wet” is er op korte termijn 600.000 man Belg geworden.”

Haatpredikers

“Ten eerste : zij die reeds in België verbleven. Sommigen zijn Belg. Zoals de imam van Dison nabij Verviers. Hij had de dubbele nationaliteit : Nederlands/Marokkaans. Zijn verblijfsvergunning is ingetrokken. Hij moet zo snel mogelijk het land verlaten. Het is een netwerk van salafisme. Ze werken niet. Ze hebben goede advocaten, ze leven van giften en spreken geen woord Nederlands ondanks de Nederlandse nationaliteit.

Ten tweede : imams uit het buitenland met visa om hier te werken (jaarlijks een 70-tal). Komen bijv. uit Turkije om hier te werken bij de eredienst. Vroeger was er hierop geen screening. Nu is er controle door de Staatsveiligheid en de Militaire Veiligheid.

Als je moskeeën erkent, dan heb je controle over het geheel. Vandaag is nog maar 10% van de moskeeën erkend. Dit lage aantal ligt aan de trage werking van de Moslim-executieve.”

P1020189

Asiel en radicalisme

“Vroeger werden asielzoekers onderzocht door de Dienst Vreemdelingen Zaken (DVZ). Vandaag door de Staatsveiligheid, de Militaire Veiligheid en de Politie. Er bestaat geen databank met de namen van alle 60.000 IS-strijders. Er is geen aanwijzing van een massale instroom van IS-strijders in Europa. De uitzonderingen op de regel zullen er altijd zijn. In Nederland zijn de maatschappelijke assistenten de eersten die moeten rapporteren over radicalisme. De 900 medewerkers van Fedasil en het Rode Kruis krijgen een opleiding van de Staatsveiligheid over ‘detectie van radicalisme’.

Na de aanrandingen in Keulen spreken we nu over ‘zero tolerantie’. Ik ben recent in Noorwegen een cursus ‘Hoe omgaan met vrouwen ?’ gaan bezoeken voor asielzoekers. Deze werd er reeds in 2008 ingevoerd. De genderincidenten zijn er fors gedaald. Asielzoekers voelen zich niet geschoffeerd voor deze cursus. 93% vond het goed dat het verplicht was. Nooit weigerde iemand deze cursus te volgen.”

P1020188

De Europese migratiecrisis

“Na vier jaar oorlog komen ineens alle Syriërs naar ons ?

Er zijn drie grote migratiestromen naar West-Europa. De eerste stroom is van Marokko naar Spanje, via de Spaanse enclaves in Noord-Afrika. Er staan grote hekken. Dit droogt op. Zie ook de muur tussen Mexico en de USA. Over heel de wereld staan er overal hekken. Vandaag waren er maar dertig asielzoekers. Nog nooit is het aantal zo laag geweest. Dit komt door de hekken in de Balkan.

De tweede asielstroom is via Libië naar het eilandje Lampedusa en zo naar Italië.

De derde stroom is via Turkije en Griekenland naar West-Europa. Eritrea is het ‘Noord-Korea van Afrika’. Iedereen wil er weg. Wij hebben er weinig. Uit West-Afrika komen voornamelijk economische migranten (Nigeria, Ivoorkust, Mali, Senegal). Turkije ligt op één zeemijl van Europa. Het ligt vlak naast Syrië. Een zeer belangrijke geo-politieke plaats.

Waarom komen die massa’s vluchtelingen pas na vier jaar burgeroorlog af ? Onze (groot)ouders vluchten tijdens de oorlog naar de buurlanden, niet 10.000 km verder weg. In Turkije mogen de Syriërs niet gaan werken. Ze kunnen er geen asiel aanvragen. 300.000 kinderen krijgen geen onderwijs in Turkije. Hun geld begint op te geraken. In Libanon is één op vier inwoners reeds een Syriër. Dan zegt Angela Merkel tijdens het vierde jaar ‘Wir schaffen dass’. Het hek is van de dam.

Verder is er nog de demografische explosie en de woestijnvorming in Afrika. Dit is een gevaar voor de komende 50 jaar.

De Libische leider Kaddaffi werd verdreven in 2011. Er is één grote fout gemaakt : de immense wapendepots werden leeg gehaald door Touaregs en verspreid onder o.a. Al Quada in de Maghreb. Deze wapens kwamen in alle probleemregio’s van Afrika terecht. Instabiele regio’s zorgen voor een migratiecrisis.

De USA wordt meer en meer energie-onafhankelijk door het schaliegas. Trekt zich terug uit het gebied. Anderen (Rusland, Turkije, Saoedi-Arabië, Iran) wensen deze plaats in te nemen. Het is een geopolitiek spel.

AK47

De rol van Turkije

“De overéénkomst met de EU : ieder jaar drie miljard euro uitbetaald voor de opvang van vluchtelingen. Dit geld komt niet op de Turkse rekening maar op de vluchtelingenorganisatie van de UNO (UNHCR).

De toetredingsgesprekken van Turkije tot de EU. Dit bestaat uit 35 hoofdstukken die unaniem door alle EU-lidstaten moeten worden goedgekeurd. Er is er nog maar één goedgekeurd. Cyprus zal dit nooit willen toestaan. Willen de Turken dit nog ? Ze willen visumvrij reizen binnen Europa. In 2010 was er een crisis door de visumvrijstelling van de Balkanlanden (Albanië, Macedonië, Bosnië, Servië).

Voor iedere vluchteling die we terugsturen naar Turkije wordt er een Syrische vluchteling uit Turkije naar Europa overgevlogen. Er zijn weinig of geen problemen met Syriërs, wel met Afghanen en Irakezen.

Als we er niet in slagen om die kinderen te scholen, vrees ik het ergste de komende 30 à 40 jaar in het Midden-Oosten (crisis, burgeroorlog, terreur, vluchtelingen …).”

P1020205

De nieuwe asielzoekers

“In februari en maart 2016 waren het er minder dan in 2015. De hekken in Hongarije – buitengrenzen EU – en verder in de Balkan beginnen hun nut te bewijzen.

Een hek plaatsen rond België zou een collectieve verarming van alle Vlamingen inhouden. Denk maar eens aan de havens. Vandaag zijn er per dag 100.000 in-uit-bewegingen uit België. De grenzen van België zijn nog nooit dicht geweest. De buitengrenzen van de EU moeten inderdaad dicht.”

P1020198

 

De topnationaliteiten van de asielzoekers februari 2016 

“Irak 7% – er gingen reeds 1.500 asielzoekers terug naar Bagdad

Syrië 19%

Afghanistan 25%

We moeten maximaal inzetten op een stabiele bufferzone rond Europa, in Noord-Afrika (Marokko, Algerije, Tunesië). Anders gaan we de komende 50 jaar zware problemen kennen in West-Europa.

We moeten ISIS verpletteren. Militair onze engagementen uitvoeren.

Vanuit moreel standpunt hebben de asielzoekers gelijk. Als politicus moet ik kijken naar het algemeen belang. Wat kunnen we aan ? De situatie zoals ze nu is, kan men moeilijk aan de publieke opinie uitleggen. Wat kan een samenleving dragen ?”

 

Tot zover de uitéénzetting van de staatssecretaris. Tijd voor de receptie. Minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon dook hier ook op. Een groot deel van de receptie-gangers wil op de foto met de minister en de staatssecretaris.

 

Foto’s © Gazet van Hove.