Bij grote rampen en terreuraanslagen is het van levensbelang om massieve bloedingen bij slachtoffers zo snel mogelijk te stelpen. Opleiders van Campus Vesta volgden naar aanleiding van de recente terreuraanslagen in Brussel een opleiding Tactical First Aid. In de opleiding wordt aangeleerd hoe je met een tourniquet ledematen afbindt en zo mensenlevens redt.

Bij militairen zitten tourniquets standaard in hun uitrusting. Dat is nog niet het geval bij politie en brandweer. Ook medische interventieteams zijn niet altijd goed op de hoogte van het gebruik ervan.
Rol van Campus Vesta na de aanslagen
Gedeputeerde Bruno Peeters vindt het de taak van de provincie Antwerpen om met het multidisciplinaire kenniscentrum Campus Vesta in te spelen op de actualiteit. “De bedoeling van hulpverleners samen te zetten in een groot opleidingscentrum is om van elkaar te leren en elkaar ook te versterken. Zien wij ergens verbeterpunten, dan gaan we ervoor. We zijn onze collega’s van defensie dankbaar dat ze onmiddellijk hun kennis wilden delen met onze opleiders. We merken dat de drive enorm groot is bij onze terreinmensen, ze willen allemaal bij grootschalige incidenten zoveel mogelijk kunnen en nuttig zijn. Politie en brandweer krijgen al standaard een EHBO-opleiding en kunnen reanimeren, maar eerste zorg toedienen bij oorlogswonden, dat is een nieuwe realiteit die op hen is afgekomen.”
Interventiewagen Rode Kruis
Binnenkort alle hulpverleners tourniquet op zak ?
Campus Vesta staat steeds meer internationaal op de kaart. Zo traint de Europese Commissie al een tijd op Campus Vesta op nucleaire terreuraanvallen. Ook nationaal wil Campus Vesta haar stempel drukken op de sector en een voortrekkersrol spelen. De plannen van Bruno Peeters zijn dan ook ambitieus. “Met deze opleiding willen we sensibiliseren. Hoe meer hulpverleners ledematen kunnen afbinden in noodsituaties en bij zware ongevallen, hoe beter. Idealiter zouden alle hulpverleners een tourniquet op zak moeten hebben. We gaan er bij Campus Vesta voor zorgen dat wie de opleiding bij ons volgt, er alleszins al een meekrijgt. Via opleidingen gaat de bal vaak aan het rollen. Na het volgen van reanimatieopleidingen schaften bijvoorbeeld een aantal politiekorpsen een AED-toestel aan om in hun interventiecombi’s te installeren. Gaandeweg hopen we dat alle politie, brandweer en dringende medische hulpverleners binnen onze provincie een tourniquet op zak hebben.”

Wanneer :
In de loop van de zomer

Waar :
Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75 in 2520 Ranst

logo provincie Antwerpen

Foto’s (c) Reporters & Provincie Antwerpen.