In augustus slechts 1 rijstrook van de Singel beschikbaar

In augustus plaatst aannemer Mols op de middenberm van de Singel de eerste steunpilaar voor een fietsbrug. De provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en de stad Antwerpen bouwen die brug om fietsers vlot en veilig de stad in en uit te loodsen. Tijdens de werken is er op de Singel, ter hoogte van het station Antwerpen-Berchem, in elke rijrichting slechts 1 rijstrook beschikbaar. Fietsers en voetgangers ervaren geen hinder.

De toekomstige fietsbrug verbindt de Berchemse Posthofbrug met het nieuwe fiets parkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. Elke werkdag steken meer dan 5.000 fietsers het kruispunt van de Antwerpse Singel en de Posthofbrug over. De nieuwe fietsbrug brengt fietsers veilig en snel over dat drukke kruispunt. Veilig, want ze kruisen geen ander verkeer, en snel, want de verkeerslichten vallen weg.

openbarewerken

“Met de fietsbrug maken we de binnenstad van Antwerpen via de F1 fietsostrade Antwerpen-Mechelen rechtstreeks bereikbaar”, ” licht Luk Lemmens (N-VA), provinciaal gedeputeerde voor Mobiliteit toe. “Het provinciebestuur werkte hard aan de aanleg van die F1. Sinds vorig jaar fiets je in één rechte lijn van het station Antwerpen-Centraal tot aan het station Mechelen-Nekkerspoel.

We investeren stevig in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur die het verschil maakt”, vult Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aan. “Zo verleiden we meer mensen om ook in het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. Met deze nieuwe fietsbrug garanderen we dat je met de fiets veilig, snel en comfortabel op je bestemming geraakt”.

Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA) : “De route van een fietser is slechts even comfortabel als het zwakste punt van de hele route. Daarom werken we deze legislatuur verschillende grote en kleine missing links weg. We zetten fors in op veilige en comfortabele fietsroutes.”

een trein komt toe 

Sinds voorjaar 2015 kunnen treinreizigers hun fiets comfortabel en veilig in het nieuwe fiets parkeergebouw bij het station Antwerpen-Berchem parkeren. Voor fietsers zal het station dankzij de nieuwe fietsbrug en fietsostrade bereikbaarder zijn dan ooit.

Werken in verkeersluwe periode

Ter hoogte van het station Antwerpen-Berchem is in augustus in elke rijrichting slechts één rijstrook beschikbaar op de Singel. De wegversmalling situeert zich tussen de kruispunten van de Singel met de Posthofbrug en met de Borsbeekbrug. Voor werken op de smalle middenberm van de Singel heeft aannemer Mols extra ruimte nodig. De wegversmalling is bewust gepland in de vakantiemaand augustus omdat er dan minder verkeer is. Fietsers en voetgangers ervaren geen hinder van deze werken. Als alles volgens planning verloopt, zijn alle rijstroken van de Singel vanaf 1 september opnieuw beschikbaar.
Geld euro's

Mooi voorbeeld van samenwerking

De kosten voor de bouwwerken bedragen 3.319.677,50 EUR. De Vlaamse overheid en de provincie Antwerpen betalen elk 1.327.871 EUR. De stad Antwerpen legt het resterende bedrag van 663.935,50 EUR bij. De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en de NMBS coördineert nu de bouw van de fietsbrug.
Via het EFRO-fonds ontvangt de provincie Antwerpen 907.740,67 EUR subsidies. De fietsbrug is namelijk belangrijk voor de regionale en economische ontwikkeling omdat ze meer mensen op de fiets zet voor functionele verplaatsingen. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
logo provincie Antwerpen

Foto’s (c) Reporters – coverfoto : Singel ter hoogte van het station Antwerpen-Berchem , © Provincie Antwerpen.