Opendeurdagen

De planeet Mars is het thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 9 tot en met zondag 11 september 2016. Via een thematentoonstelling over de ESAruimtesonde ExoMars van het BIRA besteedt men aandacht aan Mars en de ruimtesonde. Dit naar aanleiding van het bezoek van de ruimtesonde aan de planeet in het najaar van 2016.

Verder zijn er ook dit jaar tijdens de opendeurdagen planetariumvoorstellingen in het Zeiss Planetarium waar het publiek kan genieten van een mooie sterrenhemel met 3.500 sterren en verschillende voordrachten. Dankzij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) zal er dit jaar een model van ExoMars op schaal één-vierde te zien zijn in het planetariumgebouw. Dertien jaar na Mars Express is er opnieuw een Europese ruimtesonde onderweg naar Mars. De Trace Gas Orbiter (TGO), het eerste luik van de prestigieuze dubbele ExoMars-missie van ESA, werd op 14 maart met succes gelanceerd. Aan boord van TGO is het instrument NOMAD dat bijna volledig in België werd ontwikkeld.
De ruimtesonde zal bij Mars aankomen in oktober 2016. Dit jaar zijn er opnieuw een aantal doe-opstellingen van Technopolis te gast bij Urania. Jong en oud kunnen er op een actieve manier kennismaken met wetenschap. Vrijdag- en zaterdagavond eindigt de dag met een heuse Starparty vanaf 21.00 uur, waarbij de medewerkers van Urania de hemel laten zien door verschillende telescopen. De maan en de planeten Mars en Saturnus zijn te zien en een hele reeks deep sky-objecten, zoals de Ringnevel, de Pleiaden, de bolhoop M13, de dubbele open sterrenhoop in Perseus en de Andromedanevel. Naar jaarlijkse traditie kunnen bezoekers de nieuwe tentoonstelling bekijken, een kijkje nemen in het weerstation, de bibliotheek en de waarnemingstoren.

Regelmatig start een rondleiding door de sterrenwacht. Voor de jongeren is er een heuse fotozoektocht waaraan leuke prijzen verbonden zijn. Er is ook aandacht voor de activiteiten van de komende maanden, waaronder de nieuwe astroreizen voor 2017. Maak kennis met de jeugdafdeling Oberon, de werkgroepen Kijkerbouw, Radioastronomie en Algemene Sterrenkunde (WGAS).
Ook de Astroshop – de grootste astronomische winkel in Belgie – zal een groter aanbod hebben en de Astrobar verzorgt een iets uitgebreider culinair aanbod dan gewoonlijk.
Urania ligt aan de J. Mattheessensstraat 60 in Hove. Openingsuren : vrijdag 9 september van 20.00 tot 23.00 uur, zaterdag 10 september van 14.00 tot 23.00 uur en zondag 11 september van 14.00 tot 18.00 uur.

Urania sterrenwacht

Cursussen : snel inschrijven !

Tijdens de opendeurdagen is er de mogelijkheid om zich in te schrijven voor de cursussen en om zich lid te maken. Uiteraard is er de kans om vragen te stellen over de cursussen.
Omdat het aantal plaatsen voor de cursussen beperkt is, is snel inschrijven aan te raden.
 www.urania.be

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.