Nieuwe fietsbrug voor 5.000 fietsers per dag

Einde volgend jaar gebruiken elke dag zo’n 5.000 fietsers – waarvan vele uit Hove – de nieuwe fietsbrug over de Singel in Berchem. In de middenberm verrijst nu al de eerste steunpilaar. De bouw van de fietsbrug is een samenwerking tussen de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen en de NMBS. De brug vormt een belangrijke schakel in de succesvolle fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen. 

Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts (N-VA) was samen met zijn collega’s schepen Koen Kennis en provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens naar Berchem-Station gekomen om deze nieuwe fietsbrug voor te stellen.

P1030531 

De nieuwe fietsbrug start op het hoogste punt van de Posthofbrug (over de ring), loopt over de NMBS-stationsparking, gaat verder in de spoorwegberm, steekt de Singel over en sluit aan op het fietsparkeergebouw van het station Antwerpen-Berchem. “De totale brug heeft een lengte van 270 meter. Waar ze niet in de spoorwegberm loopt, steunt ze op 7 stevige pilaren. De laatste pilaar, die op de middenberm van de Singel, plaatsen we nu in de rustige zomerperiode. Daarvoor moeten we in beide richtingen tijdelijk 1 rijstrook van de Singel afsluiten” legt Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor Mobiliteit provincie Antwerpen uit. “De komende maanden verbreden we de spoorwegberm, bouwen we de 6 steunpilaren op de stationsparking en leggen we de brug stelselmatig aan. Ook het fietspad op de Posthofbrug nemen we onder handen. Zonder vertragingen fietsen we einde 2017 de nieuwe brug in.

P1030522

Mooi voorbeeld van samenwerking

De provincie Antwerpen investeerde de afgelopen jaren fors in de aanleg van de F1, de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen. Met de nieuwe fietsbrug steken de fietsers op die F1 het drukke kruispunt met de Singel veilig en snel over. Veilig want ze kruisen geen ander verkeer (gedaan met de verkeersongevallen). Snel want ze moeten niet meer wachten aan de verkeerslichten. De provincie Antwerpen deed het voorbereidende studiewerk en investeert nu 1.327.871 euro in de bouw van de fietsbrug.

logo provincie Antwerpen

De Vlaamse overheid geeft dezelfde steun aan het project (1.327.871 euro). Ben Weyts, Vlaams minister voor Mobiliteit legt uit waarom : “Vlaanderen investeert in kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur die een voelbaar verschil maakt. Zo willen we meer mensen verleiden om ook in het woon-school- en woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. De nieuwe fietsbrug zal het fietsverkeer in en uit de stad sneller, comfortabeler en veel veiliger maken.

De stad Antwerpen draagt 663.935,50 euro bij om de bereikbaarheid van het station Antwerpen-Berchem te verbeteren. Koen Kennis, schepen voor Mobiliteit stad Antwerpen licht toe : “Veilige en directe fietsroutes zijn essentieel om een stijgend fietsgebruik in goede banen te leiden. Een stevig uitgebouwd netwerk stimuleert deze evolutie. Met deze fietsbrug werken we opnieuw een missing link weg en bieden we een veilige en hoogkwalitatieve fietsroute aan. Bovendien optimaliseren we de knooppuntfunctie van Berchem-Station : men raakt vlot en veilig over de Singel, kan zijn fiets makkelijk in de stalling plaatsen en eventueel op trein, tram of bus springen.

Het EFRO-fonds steunt het project met 907.740,67 euro subsidies omdat ze belangrijk is voor de regionale en economische ontwikkeling. De fietsbrug zet namelijk meer mensen op de fiets voor functionele verplaatsingen. EFRO staat voor Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

P1030528

Ook richting Antwerpen nog aanpassingen op komst

De gewone fietspaden op de Posthofbrug zullen ook worden aangepakt voor een opfrisbeurt. Vanaf het fietsparkeergebouw van Berchem-station richting Centraal Station (Stanleystraat) zullen er ook nog enkele knelpunten worden aangepakt. Zo onderhandelt de Stad Antwerpen met Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn over het verleggen van enkele tramsporen en het fietspad in de Cuperusstraat. Zodoende zullend de fietsers er geen twee keer de tramsporen moeten oversteken.

P1030525

Planning werken

¢ Augustus – september 2016 : plaatsing pijler op de middenberm van de Singel.

– Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder.

– Automobilisten beschikken in elke rijrichting slechts over 1 in plaats van 2 rijstroken.

¢ Augustus 2016 – voorjaar 2017 : plaatsing landhoofden aan beide kanten van Singel en aanleg fietspad op parking.

– Een deel van de parking van het station Antwerpen-Berchem zal in de werfzone liggen, daardoor hebben enkel abonnees toegang tot de parking.

– Parkeren met een dagticket is tijdens de werken niet mogelijk.

¢ Voorjaar 2017 : plaatsing fietsbrug over Singel

– Het kruispunt is gedurende 1 weekend volledig afgesloten.

– Datum van de plaatsing is afhankelijk van het verloop van de werken en evenementen in de binnenstad.

¢ Vanaf voorjaar 2017 : aanleg fietspad op Posthofbrug

– Hinder voor alle weggebruikers: maatregelen worden tijdig gecommuniceerd.

P1030536

Meer weten ?

De Provincie organiseert op donderdag 22 september, van 15.00u. tot 21.00u. in de stationshal van Berchem-Antwerpen een infomarkt over het project. Contact : fietsen@provincieantwerpen.be – tel. 03 / 240.66.25.

 

Foto’s © Gazet van Hove.