Volksvertegenwoordiger Peter Dedecker (N-VA) heeft een ambitieuze resolutie klaar voor de liberalisering van de brievenmarkt : “Als er een einde komt aan het monopolie van bpost wordt de markt competitiever, de dienstverlening vlotter en zakken de kosten voor de gebruiker en de belastingbetaler.”

Officieel werd de nationale postmarkt al in 2011 geliberaliseerd, maar het werd nieuwe spelers wel moeilijk gemaakt, waardoor bpost nog steeds een marktaandeel heeft van meer dan 99 procent. Hoge prijzen zijn het gevolg. De tarieven van postzegels liggen bijvoorbeeld ver boven het gemiddelde van de buurlanden.

P1020760

Om concurrentie naar onze postmarkt te lokken, wil de N-VA in de eerste plaats het te strenge Belgische vergunningenstelsel versoepelen. Onder meer de wettelijke eisen over leveringsfrequenties, de tariefgelijkheid en de verplichting om een postkantoor in elke gemeente te hebben, gaan op de schop. Bovendien moet een hervormd wettelijk prijsplafond garanderen dat de prijsstijgingen in bedwang blijven.

“Laat de consument kortom zelf bepalen welke dienstverlening hij verkiest aan welke prijs”, besluit Peter Dedecker.

Peter Dedecker
Peter Dedecker

Foto’s © Gazet van Hove.