Maak op zaterdag 24 september van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 25 september van 10.00 tot 17.00 uur kennis met Hovese culturele organisaties. Verneem welke activiteiten zij dit seizoen plannen en geniet van de demonstraties en tentoonstellingen.

Zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1a in Hove – toegang gratis .

Achterglas is al aan de zevende editie toe van haar straattentoonstelling. Die zal in januari 2017 plaatsvinden. Zoals steeds wordt er gewerkt met een thema dat voor de deelnemende kunstenaars leidraad en inspiratiebron moet zijn. Tijdens het Cultureel Weekend kunnen bezoekers, geïnteresseerden, kunstenaars op een gepaste manier kennis maken met dat thema. Daarnaast zal ook het concept van Achterglas toegelicht worden en is er ruimte voor een terugblik op voorgaande edities.

Autovrije Mortselsesteenweg voor de tentoonstelling 'Achter Glas'

– Met ‘Vers Geperst’ stelt het Davidsfonds het nieuwe werkjaar 2016-2017 aan je voor. De nieuwe boeken en cd’s uit de ‘Cultuurgids’ kunnen worden ingekeken, dat maakt kiezen uit het grote aanbod makkelijker. Leden kunnen ter plaatse hun lidmaatschap hernieuwen door aankoop van minimum twee titels uit de ‘Cultuurgids’ (met uitzondering van enkele kunstboeken, hier volstaat één titel). Ook dit jaar maak je kans om je lievelingsboek uit de gids te winnen. Nieuwe leden zijn van harte welkom !

Davidsfonds

deHOVEnaar houdt alle geïnteresseerden op de hoogte van het reilen en zeilen in ons dorp en dit op een ludieke, kritische, maar ook op een objectieve en a-politieke wijze. Voor slechts 10 EUR per jaar (binnen de Hovese gemeentegrenzen) krijgt de lezer tien keer per jaar een tijdschrift met een overzicht van het verleden en een blik op het heden, interviews met markante Hovenaars, anekdotes, nieuws van allerlei verenigingen,… Ook heeft deHOVEnaar het rijke archief van cartoons, tekeningen, uitgaven,… van wijlen Rik Blomme in beheer. Tijdens het Cultureel Weekend stelt deHOVEnaar zich aan je voor en krijg je alvast een kleine impressie van vijftig jaar geschiedenis over Hove en de Hovenaars.

dehovenaar logo

– De Gemeentelijke Kunstacademie is er voor iedereen van 6 tot 99 jaar die de goesting, de drang, de nieuwsgierigheid, de wil, de interesse en/of gewoon het talent heeft om zijn of haar inspiratie om te zetten in tastbare of zichtbare beelden, en die de nodige vaardigheden wil leren om met die beelden iemand anders te bereiken.

Kunstkring De Geelhand

– Ornithologische vereniging De Noordvink stelt samen met andere cultuurverenigingen tentoon in Da Capo. Doel van deze tentoonstelling: het programma voor 2016–2017 kenbaar maken aan de Hovenaars, welke de activiteiten zijn en wat de vereniging doet voor de kinderen. Tijdens deze dagen kan je het ontstaan ontdekken van de ‘vogeltjesstraten’ in samenwerking met de heemkundige kring. Beslist de moeite waard om eens te komen kijken.

De Noordvink vogeltentoonstelling

Parallax : fotoreportage van het ganse weekend en voorstelling van de vereniging.

Parallax

– De Gezinsbond in Hove : als Bond van gezinnen behartigen wij de belangen van alle gezinnen : klein, groot, jong, oud, van welke samenstelling of welke herkomst ook. De Hovese Gezinsbond heeft iets in petto, zowel voor jonge als voor oudere gezinnen. Op zondag 25 september om 15.00 uur kan je meedansen met een initiatie werelddansen i.s.m. Volkskunstgroep Tijl en Nele Hove.

volksdans 2

– Maak kennis met erfgoed in Hove en Heemkundige Kring De Markgraaf en zijn werking :

Heemkundige Kring De Markgraaf

Kalligrafiewerkgroep ‘Het kostershuisje’ : vaak wordt gedacht dat creativiteit een zeldzaam talent is. Het uitgangspunt is dat ieder mens enorme creatieve capaciteiten bezit, maar dat het een keuze is, ze te ontwikkelen. Creatief zijn draait om plezier en verbeelding, maar evenzeer om vaardigheid, kennis en beheersing. We kunnen stellen dat bij alles in het leven creativiteit kan komen kijken. In deze veranderende tijden, waarin de mensheid voor compleet nieuwe uitdagingen komt te staan, is het meer dan nodig om ideeën die we koesteren, maar die niet langer relevant zijn, los te laten en er met een speelse blik naar te kijken. Alleen dan kunnen we ons bevrijden en vooruit komen.” (Ken Robinson) Hou je van mooie letters ? Wil je meer weten over de werking van de kalligrafiewerkgroep? Zin in een creatieve cursus ? Dan is tijdens het Cultureel Weekend het moment aangebroken om tot actie over te gaan. De leuze is nog altijd ‘Oefening baart kunst’.

kalligrafie 5

– Kunstenaars van De Geelhand demonstreren allerlei technieken met creatieve medewerking van de bezoekers.

Kunstkring De Geelhand

– De leden van Literatuurkring Statiepoweten grasduinen in hun twintigjarig bestaan en tonen beeldmateriaal en teksten van hun producties, zoals ‘Valentijn’, poëzie in het station, vieringen René Verbeeck en Paul van Ostaijen, gemeentelijke initiatieven – dit in samenwerking met vele andere verenigingen. Zonder je af en lees een gedicht.

statiepoweten hove

– De Paul van Ostaijenkring pakt uit met een primeur : journalist Mark Balduyck interviewt auteur en Hovenaar Marc Andries over zijn nieuw boek ‘Als rook over de bergen’ op zondag 25 september om 11.00 uur in de foyer.

P1030137

Dit boek is een geïllustreerde historische roman, gebaseerd op het leven van Jef Van Extergem, een Vlaams activist (1898-1945). Met ‘Als rook over de bergen’ verrijkt Marc Andries zijn al gevulde loopbaan van romans, essays en dichtbundels. Met dit interview wil de Paul van Ostaijenkring hem in Hove meer bekendheid geven. En iedereen hiermee al meteen uitnodigen voor de lezing  die Marc Andries tijdens het voorjaar van 2017 over dit aangrijpende werk zal geven.

Radio Frekwent : zoals steeds wordt vooraf gezorgd voor uitgebreide aankondiging via de radio. Verslaggeving gebeurt aan de hand van interviews met de deelnemers.

06-radio-frekwent

HOFILA neemt deel met schilderijen van Belgische meesters (van de vijftiende eeuw tot de ‘modernen’) op postzegels, met een duiding over de schilders en hun kunstrichting en promotie van het Postkaartenboek Hove 2017, uitgegeven voor de vijftigste verjaardag van de club.

Hofila 45 jaar jong

Volkskunstgroep Tijl en Nele – Hove verstrekt info over zijn volksdanswerking en de dansstondes (wekelijks op dinsdagavond) waar in een gezellige, vriendschappelijke sfeer, met danslustigen van een iets oudere, rijpere leeftijd, Vlaamse en internationale volksdansen samen worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Op zondag 25 september kan je om 15.00 uur mee dansen met een initiatie werelddansen i.s.m. de Gezinsbond Hove.

volksdans 3

– De gemeentelijke cultuurdienst stelt het cultuurseizoen in Da Capo voor. Voor de allerkleinsten (4-9 jaar) zijn er sprookjesvertellingen.

Sprookjesvertellingen

Meer info tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .

P1030506
voor alle aanwezigen op de cultuurmarkt !!!

Foto’s (c) Gazet van Hove.