Op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van zijn partij, de N-VA, onthulde burgemeester Erik Broeckx – in het bijzijn van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon – de toekomstplannen voor de Stad Mortsel .

p1040472
Minister Jambon en volksvertegenwoordiger Peter De Roover (r)

TOESPRAAK :

” Het doet me plezier om u hier allen te zien. En ben blij dat ik de eer en het genoegen heb in het voorprogramma te mogen verzorgen. Ook al is het dan slechts als opwarmer voor Jan Jambon. Welkom Jan ! Fantastisch dan je voor ons tijd wil vrijmaken.

Ik zie jonge en minder jonge mensen; ouders en grootouders. Ik zie scholieren, studenten, werknemers, ondernemers, zelfstandigen en gepensioneerden. Ik zie Vlaams nationalisten met een lange stamboom bij “ Outer en Heerd “ en ik zie Vlamingen die N-VA en haar programma nog niet zolang ontdekt hebben.

Kortom : ik zie de doorsnee van de N-VA hier vandaag samen. De doorsnee van Mortsel en Vlaanderen. Dat zijn wij allemaal samen. En daar gaat het om vrienden : om wij allemaal samen ! Dat is de essentie. Wij allemaal samen : gebonden door geschiedenis en verwantschap, door vriendschap, door de zorg die we voor elkaar dragen, door de waarden die we met elkaar delen. Dat brengt ons samen in de N-VA, dat bepaalt wie wij zijn als gemeenschap, als Vlamingen. Hier zijn wij thuis. En in Mortsel voelen wij ons het meeste thuis. Dit is ons lapje grond van 8 km² waar we voor elkaar verantwoordelijkheid opnemen en zorg dragen. Waar het stadsbestuur en het N-VA-bestuur geloven dat we door hard werken én samenhorigheid vele problemen kunnen oplossen.               Waar we samen welvaart en welzijn maken. Waar we met een ‘kracht van verandering’ ook moeilijke beslissingen nemen en deze stad in een positieve beweging krijgen. Zonder pretentie en zonder complexen. Vanzelfsprekend, rechtlijnig  en onbeschaamd.

logo Mortsel

Ik wil u allemaal bedanken voor uw steun. Niet allen vandaag hier en nu . Maar ook de voorbije 4 jaar in deze stad. Het zijn jullie die vier jaar geleden N-VA groot hebben gemaakt. Het is het bestuur en de mandatarissen die het bestuursakkoord van vier jaar geleden hebben proberen – stap voor stap- te realiseren onder het motto “Kleine zorgen ernstig nemen. Grote projecten daadkrachtig aanpakken.”

Hoe zit dat nu na vier jaar beleid ?

Laat mij toe als burgemeester van deze stad kort  – als een soort nieuwjaarsbrief – de realisaties van de voorbije jaren én de plannen van de nabije toekomst te schetsen en jullie aan te tonen dat de ‘kracht van verandering werkt’. Wij maken even een toer in onze stad…. een kleine greep uit ons beleid

Vier jaar geleden begonnen we vol enthousiasme aan deze legislatuur. Ondertussen tekenen we januari 2017 en is er 2/3 van deze ambtstermijn voorbij. Een goed moment om even achteruit te kijken en te evalueren, maar vooral om vooruit te kijken. Onze goesting is immers nog steeds even groot als vier jaar geleden !

Al zeggen wij het zelf : er is al schitterend werk geleverd de afgelopen jaren. We denken dan bijvoorbeeld aan de nieuwe parking aan de Krijgsbaan, de prachtige shelter in FORT 4, het bouwen van een nieuw woonzorgcentrum ‘Meerminnehof’ voor onze senioren … de heraanleg van de prachtige Pieter Reypenslei,…en nog zoveel meer.

P1040369
Pieter Reypenslei

 

Masterplan stadhuis

In het najaar zal het stadhuis worden verbouwd tot een modern bedrijvencentrum. In  volle zomer gaan onze diensten verhuizen van het stadsplein naar de Meerminne en nemen daar het oude lege bejaardenhuis voorlopig in voor een periode van twee jaar. In het stadhuis zal de kelderverdieping en het gelijkvloers onder meer plaats bieden aan de nieuwe bibliotheek, een grote leeszaal en een stadscafé mét terras. De rechterzijde van het stadhuis (kant Liersesteenweg) zal worden omgevormd tot een polyvalente zaal . De langverwachte en noodzakelijke grote polyvalente zaal – waar over alle partijgrenzen heen al meer dan 15 jaar op gewacht wordt – zal een feit worden.

boekenbeurs Mortsel 6
Mortsels stadhuis krijgt nieuwe functies

De stadhuisverdiepingen zullen hoofdzakelijk gebruikt worden als bureauruimte voor de verschillende stadsdiensten. Alle diensten onder één dak. Ook de technische dienst (nu in Fort4) zal in de toekomst naar het stadhuis gebracht worden. Het dak gaat er letterlijk af. Wat momenteel zolderruimte is, krijgt in de toekomst een ceremoniële functie. Op deze verdieping komen de schepenkabinetten, vergaderlokalen, de trouwzaal en een groot dakterras voor bijvoorbeeld recepties. Het nieuwe stadhuis wordt op die manier een centraal bedrijvencentrum in het midden van Mortsel, dat de verbinding maakt met het Stadsplein, maar ook met FORT 4. En dat laatste zelfs ook letterlijk. Achter het stadhuis wordt immers een brug gebouwd over de fortvijver, zodat je als voetganger in geen tijd van het stedelijk hart van Mortsel naar het groene hart van Mortsel kan wandelen en zo een stukje erfgoed en natuur kan ontdekken.

P1020945
de ruimten van Fort 4

 

Fort 4

Wat het oude Fortgebouw betreft hebben wij ook goed nieuws. Een groot meerjarenbudget werd goedgekeurd door onze vice-president Geert Bourgeois waardoor er veel middelen vrijkomen om het oude reduit volledig te restaureren/renoveren de komende jaren waardoor dit prachtig stukje erfgoed en natuur een nieuw leven krijgt .

P1020943 

Verhuis technische diensten ( werf)

De verhuis van de werf in de Sint-Benedictusstraat naar een nieuw gebouw aan de Heirbaan (NAAST HET RECYCLAGEPARK) was reeds aangekondigd en hiermee wordt in het voorjaar gestart.

In samenwerking met IGEAN wordt een nieuw gebouw ontworpen. De grond waar de werf nu ligt aan de Sint-Benedictusstraat wordt een kleinschalig woonproject. Beide projecten zouden elkaar financieel moeten opheffen. De opbrengst van de  gronden in de Sint-Benedictusstraat dekken met andere woorden de kosten voor de nieuwe werf.

IGEAN nieuw logo 

Parkgebied Oude-God

In het Park Oude-God wordt momenteel druk gewerkt aan de tweede fase van de nieuwe school. Vandaag is de nieuwe stedelijke lagere school al actief maar vanaf november volgt de kleuterschool. De realisatie van de nieuwe Parkschool is dan een feit. Jullie hebben ook misschien al opgemerkt dat een nieuwe buitenschoolse kinderopvang en nieuwe jeugdlokalen staan te blinken in en rode kleur aan de andere zijde van het parkgebied ter hoogte van de Edegemsestraat. Deze gebouwen en functies starten binnen enkele weken.

P1040047
een nieuwe Parkschool

 

Wanneer alle leerlingen verhuisd zijn, komen de Sint-Lutgardisschool en de Perenpit leeg te staan. De gronden van de Perenpit (Van Peborghlei/ EdwardArsenstraat) zullen worden verkocht om ruimte te maken voor wonen en een groene publieke ruimte. De toekomst van het lege Sint-Lutgardisgebouw is nog niet beslist. De oude gevel wordt uiteraard behouden, maar de invulling moet nog verder onderzocht worden. Maar de keuze zal binnenkort gemaakt worden.

P1040045

En het nieuw zwembad ?

Het oude zwembad was ‘op’ en de kosten om te renoveren liepen te hoog op. Stad Mortsel kreeg van de Vlaamse overheid van minister Muyters 1,8 miljoen euro subsidie om een nieuw intergemeentelijk zwembad te bouwen op dezelfde locatie. Edegem, Hove en Borsbeek stapten mee in het project. Dank voor het vertrouwen, buren ! Boechoutenaars vallen letter en figuurlijk uit het bad !  Het nieuwe zwembad zal eind 2018/begin 2019 de deuren openen. Het wordt een bijzonder mooi aangenaam zwembad met heel veel aandacht voor toegankelijkheid voor senioren en mindervalide mensen.

P1040285
Burgemeesters en ontwerpers zwembad

Sportlandschap

Het ligt meer uit het zicht, maar dat wil niet zeggen dat er niet hard wordt verder gewerkt aan het Sportlandschap aan de Krijgsbaan. De voorbije jaren werden er al heel wat sportterreinen gerealiseerd. In 2017 komen er nog terreinen bij en moet de bouw opgestart worden van de noodzakelijke sportgebouwen .

P1020973
loopwedstrijd in Fort 4

Politiegebouw

Ook de politie krijgt een nieuwe thuis. Politie MINOS krijgt een nieuw centraal politiekantoor aan de Drabstraat, op de gronden van het fitnesscentrum Fanatics en Colruyt. De plannen voor de nieuwbouw worden op dit moment uitgetekend en tegen eind 2018/ begin 2019 zou de verhuis een feit moeten zijn. Dat wil ook zeggen dat de twee politiegebouwen links en rechts van het stadhuis leeg komen te staan en zouden afgebroken kunnen worden.

Wij zijn ervan overtuigd dat de ook de politiemensen recht hebben op een goede infrastructuur waar in tijden van groeiende criminaliteit, terreur, terrorisme en radicalisering zij efficiënter kunnen werken door heel de Minoszone te centraliseren onder één dak. (met uitzondering van de wijkkantoren).

politie logo
krijgt nieuw kantoor

 

En straten fiets- en voetpaden en straten ?

Alles kan beter en sneller maar weet dat wij het jaarlijks budget voor voet- en fietspaden deze bestuursperiode  hebben verdubbeld ten opzicht van de voorbije legislatuur. Kwaliteitsvolle voetpaden blijft dé grootste uitdaging. Zeker in wijken waar oude straatbomen het beeld bepalen. Een combinatie tussen oude – en destijds foutief gekozen bomensoorten – en de gewenste biljart-vlakke voetpaden is niet vanzelfsprekend. Zeg maar gewoon : onmogelijk.

Na heel de wijk Savelkoul (enkele km voetpaden) gaan wij flink blijven investeren in fiets- en voetpaden. Maar ook in de heraanleg van enkele straten : Dit jaar in de Hendrik Kuyperstaat, het huizengedeelte tot aan Agfa, de Fortstraat, de wijk Minerva ( Beekstraat, Minervastraat, Elzenplein) waar wij eindelijk door een intelligente aanpak het waterprobleem van deze wijk trachten terug te dringen.

Groenstraat gevaarlijke situatie fietsers
de grensstraat Groenstraat : zeer gevaarlijk voor fietsers

En Mortsel en haar mobiliteit : verbindingsweg ?

… de woorden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het begin van de legislatuur werd er al gesleuteld, maar deze oefening is nog niet afgelopen. Zal waarschijnlijk nooit afgelopen zijn …

Wel kan N-VA Mortsel zich vinden in een verbindingsweg tussen N10 en R11.  (Liersesteenweg Capenberg Borsbeek). Deze realisatie moet kaderen in een bredere mobiliteitsoplossing van de zuidrand. Er moet gekozen worden voor het kortste tracé dat het sportlandschap én het landbouwgebied van de Koude Beekvallei het meeste spaart.  De realisatie mag geen hypotheek leggen op de leefbaarheid van woongebieden.

Wij hopen dat deze verbindingsweg/omleidingsweg vrij snel gerealiseerd wordt. Onze minister Ben Weyts, Antwerpen, Borsbeek en Mortsel zijn vragende partij. Deze nieuwe ‘kwartring’ rond Mortsel gecombineerd met een tonnageverbod voor het zware vrachtverkeer op de Liersesteenweg-Statielei- en een gedeelte van de Antwerpsestraat zou de leefkwaliteit in ons centrum enorm moeten verbeteren.

P1020406
Komt hier de verbindingsweg ?

 

En de ‘kleine zorgen’ die wij ernstig gingen nemen ?

Beste vrienden, dat doen wij elke dag opnieuw. Al onze mandatarissen van stad en OCMW, samen met jullie , houden Mortsel in ’t oog.

De staat van de voetpaden, het zwerfvuil, de fietsers en hun gedrag, de parkeerdruk, de bomen (soms te veel, soms te weinig), de politiecontroles ( soms te veel,soms te weinig) enz..

Geloof mij : elke dag zijn wij daar mee bezig !

p1040474
schepen Lieve Voets (r) weet het te smaken …

SLOT

Dames en heren,

En vandaag is er maar één taak voor de toekomst : verder aan de weg timmeren en het vertrouwen van zoveel mogelijk Mortselaars winnen en verdienen. Daarom : spreek de Mortselaar aan over ons beleid, overtuig hen voor onze partij. Wij gaan in oktober 2018 elke stem nodig hebben. En dat is niet zo lang niet meer …  Want vergeet niet : je moet je klant elke dag verdienen !

Als slot, zoal het hoort op een nieuwjaarsreceptie… een nieuwjaarswens :

Ik wens jullie een gelukkig en strijdvaardig nieuwjaar ! Maak samen met ons van onze partij én Mortsel een sterk merk ! Praat over N-VA met de Mortselaar en overtuig hen nu al –elke dag opnieuw !”

P1030506
de flessen gingen open …

 

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto : burgemeester Erik Broeckx