Op de Hovese gemeenteraad van januari jl. ging raadslid Jos Peeters (CD&V) nog eens voluit in een interpellatie rond sociaal wonen in Hove. Dit is de “dada” van de heer Peeters, want hij had deze interpellatie al weken voor de gemeenteraad schriftelijk ingediend.

P1000591
Felix Timmermansstraat Hove

Jos Peeters : “In de gemeenteraad van 26 september 2016 kaartte ik de situatie rond het sociaal objectief wonen reeds aan. Bij de tweejaarlijkse voortgangtoets voldeed Hove niet aan het vooropgestelde doel. Het werd ingedeeld in categorie 2 en volgde het groeipad niet. Hove diende een plan van aanpak op te maken waarin wordt aangetoond hoe het bindend sociaal objectief voor huurwoningen alsnog te bereiken. Mits aanvaarding door ‘Wonen Vlaanderen’ kon Hove dan nog in categorie 2A terecht komen. Bij mijn vorige interpellatie gaf schepen Gerda Lambrecht enkel een aantal vagere opties aan. Ook de vraag naar de inhoud van een plan van aanpak dat tot categorie 2A zou kunnen leiden, kwam geen duidelijk antwoord. Uiteindelijk engageerde de schepen zich om het plan van aanpak over te maken. Tot op heden heb ik, en vermoedelijk ook de andere leden van de gemeenteraad, nog niets ontvangen, ook geen verdere informatie. De recente persberichten (ATV en Het Nieuwsblad) geven aan dat er wel degelijk een verdere evaluatie van de aanpak in Hove is.

Vlaams minister Homans tikt Hove blijkbaar op de vingers, omdat het onvoldoende inspanning levert om sociale woningen te bouwen. Het is erg goedkoop om na vier jaar beleid nog steeds te verwijzen naar het verdere verleden om het eigen falen te verantwoorden. Ik wil er even aan herinneren dat tijdens de tweede helft van de vorige legislatuur heel wat inspanningen geleverd werden om concreet invulling te geven aan de toen nog recent nieuwe regelgeving bindend sociaal objectief. Zo werd een realistisch parcours uitgetekend waarbij het doel heel zeker gehaald zou kunnen worden. Na enig hoerageroep bij de aanvang van de legislatuur is het bestuur ondertussen volledig stil gevallen of vast gelopen en is er geen duidelijk perspectief. Er stelt zich helemaal geen deontologisch probleem. Wel gaat het over de effectieve wil, het engagement, soms tegen andere belangen in, om tot een resultaat te komen. Het bestuur geeft ondertussen wel voluit vrij spel aan projectontwikkelaars en andere immobiliënpromotoren om de open groene ruimte in de gemeente aan een hoog tempo vol te bouwen. Van enig sociaal perspectief is hier nergens sprake. Graag krijg ik een volledige en heldere toelichting rond het sociaal woonbeleid en de perspectieven op korte termijn (deze legislatuur). Zo er een plan van aanpak overgemaakt werd, wens ik hier kennis van te nemen, evenals van de reacties van Wonen Vlaanderen en van de bevoegde Vlaams minister.”

P1000590

Schepen Gerda Lambrecht (N-VA) had haar antwoord duidelijk goed voorbereid. Ze had ook voldoende de tijd.

“Volgens de krantenkoppen doen wij in onze gemeente Hove te weinig om voldoende sociale huurwoningen en appartementen te bouwen. Niets is minder waar. Het klopt inderdaad dat wij van ‘Wonen Vlaanderen’ een negatief rapport ontvingen en dat wij op basis van het door onze diensten ingeleverde plan van aanpak een beoordeling ontvingen in klasse 2b. Onze vorige beoordeling resulteerde in klasse 2a. Dat was een verbetering t.o.v. onze vroegere klasse 2b. Dus nu blijkbaar terug naar af.

Na grondige bestudering van het rapport en contact met ‘Wonen Vlaanderen’ kwamen volgende pijnpunten naar boven :

Uit het rapport bleek dat ons Lokaal Woonoverleg een onvoldoende kreeg, wij moeten minstens 2 vergaderingen per jaar plannen, maar we hadden er 3. Na verduidelijking gaf men bij Wonen Vlaanderen toe dat zij zich hierin vergist hadden.

Ons plan van aanpak om de achterstand in de sociale woningbouw te realiseren werd wel goedgekeurd.

Het item waarop wij afgestraft werden is op het feit dat we blijkbaar te weinig inspanningen doen om de leegstand in Hove aan te pakken. Dit heeft ook een impact op het punt “Plannen, verordeningen en reglementen”, waarop wij op basis van de negatieve beoordeling van het punt Leegstand, eveneens een “niet toereikend” ontvingen.

De reden voor dit “neen” is te wijten aan verschillende factoren. Als kleine gemeente is het moeilijk, zo niet onmogelijk om voor elke dienst een voltijdse medewerker aan te werven. Financieel is dit niet haalbaar en als medewerkers langdurig afwezig zijn, wegens ziekte of andere redenen, blijft het werk gewoon liggen. Schaalvergroting zou in deze geen overbodige luxe zijn. In de loop van het jaar werden meer dan 300 mensen aangeschreven om toelichting te geven over hun onbewoond pand. De reacties opvolgen is zeer arbeidsintensief en niet onmiddellijk een taak die op 1.2.3 afgehandeld kan worden. Maar voor Hove was deze situatie nefast.

In februari wordt een afspraak gepland met ‘Wonen Vlaanderen’ en de ‘Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen’ om ons te begeleiden in deze materie.

Ik kan dit alleen maar positief vinden. Hopelijk komen we tot een oplossing. Wordt vervolgd.“

P1000577
plannen luxe-verkaveling Boechoutsesteenweg

Verdere info : Luc Vanrusselt, gemeentesecretaris, gemeentehuis, tel. 03 / 460.33.37. – luc.vanrusselt@hove.be .

 

Foto’s © Gazet van Hove.