KONTICH

Valentijn, een almaar meer gecommercialiseerd feest, heeft ook aardige, zeg maar ontroerende, neveneffecten. Zo traden de vierjarige Emma en de zes maanden jongere Roan er in het huwelijk. De plechtigheid zelf nam tien minuten in beslag. Misschien een tip voor échte bruidsparen ?

‘Ik neem wel wat tijd om met jou te praten’, had juf Kendra (Andries) vooraf gezegd. Helaas, een kleuter met darmen die op hol sloegen en een andere wiens maaginhoud op de vloer belandde, gooiden de plannen overhoop. ‘Misschien kan je hier eens over schrijven : het leven zoals het is in de kleuterschool’.

Elk nadeel ‘heb’ zijn voordeel, zei een bekend Nederlands voetbalspeler ooit. Ook dit keer was dat het geval. De incidentjes zorgden ervoor dat ik heel het gebeuren van dichtbij kon meemaken en, het dient gezegd, veel spijt had ik er niet van. Integendeel.

kinderhuwelijk-b

Juf Karin (Hendrickx), die Emma en Roan bij haar in de klas heeft, verduidelijkte het project. ‘Gedurende anderhalve week werkten onze kleuters rond het thema gevoelens: boos, blij, droevig zijn maar ook verliefdheid. Al deze thema’s werden besproken. De kleuters spraken over Valentijn. Ze knutselden, praatten over hun ervaringen, verliefdheid en vlinders in de buik.’ De leraressen namen van de gelegenheid gebruik om met een aantal leuke verhalen, gedichtjes en versjes voor de dag te komen. Bovendien kwamen er ook een heleboel nieuwe woorden en begrippen aan bod.

Over de keuze van het bruidspaar, Emma en Roan, diende men niet lang na te denken. ‘Emma en Roan zijn al jaren een perfect ‘koppel’. Zij kennen elkaar vanaf het prilste begin en je vindt ze altijd samen, het liefst hand in hand. Toen ik in de klas vroeg wie er in het huwelijk wou treden, waren zij onmiddellijk bereid om dat te doen. Gaston en Lola werden als getuigen opgeroepen.’ Dat het hier om een echt huwelijk ging, bewezen de twee hartjes die Emma en Roan voor elkaar tekenden, gevolgd door het overhandigen van de ringen en de obligate zoen op de mond – waarbij Emma spontaan het initiatief nam – gevolgd door een stevige knuffel. De andere kindjes van de eerste kleuterklas en alle peuters maakten er een onvergetelijk huwelijksfeest van. De bruidstaart – of waren het bruidskoekjes ? – werd gebakken door de trotse moeder van de bruid. Daarna volgde een dansfeest en een rondje op de speelplaats, waarbij het kersverse koppel enthousiast werd bejubeld door de andere aanwezigen.

kinderhuwelijk-c

‘Dit LOVE IS IN THE AIR’-project was een daverend succes’, stelde juf Kendra vast. ‘Net als heel de week trouwens. Leren omgaan met gevoelens is erg belangrijk, niet in het minst voor jonge kinderen. Wat is bang zijn ? Wat is boos zijn ? Wat is blij zijn ? Wanneer heb jij je zo gevoeld ? Hoe ga je om met elkaar ? Wat is een goede vriend ? Het waren allemaal vragen waarover ze serieus hebben nagedacht.’ Het feest was uitsluitend bestemd voor de 60 peuters en kleuters van de school. Karin: ‘Om praktische redenen konden we niet meer mensen uitnodigen maar in november hebben wij telkens ons ouder- en grootouderproject en één keer per jaar is er een mama- en een papa-verwendag. De ouders mogen dan één dag op school doorbrengen, samen met hun kinderen.’

(EM)

Foto’s (c) EM.