EDEGEM

De bibliotheken van Boechout, Edegem, Hove, Kontich en Lint vormen samen sinds 2004 het Bibkwintet. Via dit regionaal samenwerkingsverband organiseren de bibliotheken projecten voor doelgroepen en werken ze samen rond collectievorming. Kortom : ze bundelen hun enthousiasme voor literatuur, educatie, informatie en ontspanning. Gezamenlijk kochten ze een collectie grootletter- en luisterboeken aan. Met dit regionaal samenwerkingsverband bouwt Bibkwintet aan de bibliotheek van de toekomst. Die samenwerking wordt nu nog verder verruimd.

P1030854
Edegems burgemeester Koen Metsu met pint

Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA) : ‘Het Bibkwintet blijft inzetten op projecten voor verschillende doelgroepen zoals bijvoorbeeld ‘Literatuurlijk ‘ waarmee zij telkens meer dan 800 jongeren (15- en 16-jarigen) prikkelen om te lezen. Er worden heel wat bekende auteurs uitgenodigd en de jongeren voeren allerlei creatieve opdrachten uit zodat ook hun klasgenoten ‘goesting’ krijgen om in een boek te duiken.’ De leerlingen kregen het afgelopen schooljaar onder andere Bart Moeyaert, Aline Sax, Do Van Ranst, Marita De Sterck en Jonas Boets op bezoek. Vervolgens lazen ze boeken van de auteur die ze hadden ontmoet. In elke bib werden speciale tafels ingericht voor het project. Voor de laatste stap gingen de scholieren in een workshop creatief aan de slag met de gelezen boeken. Er werden filmpjes en fotoromans gemaakt maar ook toneel gespeeld of een soundscape bedacht.

Verder werken de bibliotheken samen een inhoudelijk aanbod uit rond Mediawijsheid voor leerlingen van het vijfde de en zesde leerjaar. Ook voor de jeugdboekenweek bundelen zij hun krachten. Daarnaast willen de bibliotheken nu ook hun dienstverlening op elkaar afstemmen. Zo hebben ze sinds kort een gezamenlijke catalogus en website : http://bibkwintet.bibliotheek.be/. Wie hier een werk opzoekt, ziet meteen in welke van de vijf bibliotheken je het kan vinden. Een volgende stap is het aanbieden van één lidmaatschap voor de vijf bibliotheken samen. Wie daarvoor kiest, moet zich maar één keer inschrijven en lidgeld betalen.’

De Markgraaf Hove

De bibliotheken slaan ook de handen in elkaar rond collecties. In elke bibliotheek van het Bibkwintet vind je nu bijvoorbeeld al een deel van de samen aangekochte collectie grootletter- en luisterboeken. In elk van de bibliotheken vind je een deel van de collectie terug. Jaarlijks wisselt die collectie. In de toekomst zal op die manier nog verder worden samengewerkt.

Tenslotte heb je het project ‘Leeuwenpraatjes’, een reizende tentoonstelling. Uit het boek ‘De fabels van Aesopus’ van Imme Dros en Fulvio Testa worden zes leeuwenfabels in beeld gebracht. Aan de hand van vier kijkdozen en vier doe-opstellingen probeert men kinderen van vijf tot acht jaar uit te leggen wat een fabel is. De realisatie werd financieel ondersteund door de provincie Antwerpen. Men richt zich in de eerste plaats naar scholen. Aan de hand van een les-map kunnen leerkrachten vooraf de leerlingen voorbereiden op het bezoek aan de bibliotheek. Kinderen kunnen genieten van hun bezoekje en de typische kenmerken van het genre benoemen : dierenverhalen, dieren gedragen zich als mensen, … Men kan de tentoonstelling huren. Dat kost 150 euro voor één maand. Voor het vervoer is de huurder zelf verantwoordelijk. Voor meer info kan men terecht bij carinne.van.kraaij@edegem.be .

logo provincie Antwerpen

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove.