ANTWERPEN

Goochelen met wiskunde, voor één dag de baas van Europa spelen, zelf eens een zalfje bereiden : het kan allemaal op de Kinderuniversiteit van de Universiteit Antwerpen. Nu zondag dompelen opnieuw vele honderden kinderen tussen acht en veertien jaar zich onder in de wondere wereld der wetenschap.  

Op zondag 19 maart organiseert UAntwerpen al voor de dertiende keer haar immens populaire Kinderuniversiteit. Het geheim van een raket ontsluieren, de slinger van Foucault uittesten, kennismaken met de ‘slimme’ auto : kinderen ontdekken op een speelse manier kennis met wetenschap en technologie. Dat spelaspect is belangrijk : wat dacht je bijvoorbeeld van een sprookjesquiz ? Maar zelf de handen uit de mouwen steken hoort er ook bij : maak je mee algenconfituur ?

p1040682

Naast het wetenschappelijke gedeelte met tal van experimenten en de interactieve wetenschapsshow Quiz-O-Polis kunnen de deelnemertjes ook een echte les bij een nog echtere professor volgen. Filosoferen over het bestaan, het menselijk lichaam bestuderen of het wereldwijde web ontrafelen ? De professoren en wetenschappers van de Universiteit Antwerpen maken er iets boeiends van. Entertainer Rick de Leeuw legt die alleswetende proffen op de rooster tijdens De Vraagstaart.

Ook jongere broertjes en zusjes zullen zich niet vervelen. Zij kunnen samen met mama of papa terecht op de vele doe-opstellingen van Technopolis. Spelen met dobbelstenen, tandwielen of magneten ? Het is allemaal mogelijk. De Kinderuniversiteit wordt georganiseerd in samenwerking met Technopolis, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, Spelenderwijzer en het Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie.

P1040265

De activiteiten werden onderverdeeld in vier categorieën. Tijdens acht actieve lessen leg je het vuur aan de schenen van professoren en onderzoekers. Je maakt er kennis met een skelet en ontdekt hoe cool een vliegtuig is. Er zijn elf doorlopende activiteiten. De Quiz-O-Polis Show vindt plaats in Aula Rector Dhanis. De eerste start om 11.00 uur, de tweede om 12u30. Jong en oud kunnen het beste van zichzelf geven in deze interactieve wetenschapsshow van Technopolis, die bol staat van leuke experimenten en originele proeven. Enkele quizkandidaten gaan de uitdaging aan. Zij proberen te voorspellen hoe een experiment zal aflopen. Uiteraard staan ze er niet alleen voor en krijgen ze steun uit het publiek.

P1040053

De proefmobiel doorkruist de wandelgangen van de gebouwen A, B en C en toont met allerlei huis-, tuin- en keukenspulletjes dat wetenschap werkelijk overal in zit. Met een hele reeks proefjes prikkelt men de verbeelding van de toeschouwers. De kinderen krijgen uiteraard ruim de kans om een en ander zelf uit te proberen. Bovendien zijn er niet minder dan 21 actieve workshops. Een andere mogelijkheid om je kennis te testen zijn de dertien doe-activiteiten die in de Wandelgangen van gebouw C staan opgesteld. Er is voldoende eten en drank voorzien. Men kan terecht in het Agora Caffee, vlakbij het onthaal,  en aan de food truck die verse pizza’s bakt.

(EM)

*Info : Zondag 19 maart van 11.00 tot 17.00 uur op de stadscampus UAntwerpen (hoek Vekestraat/Kleine Kauwenberg). Gratis inschrijven via www.uantwerpen.be/kinderuniversiteit.  Behoorlijk wat activiteiten zijn doorlopend te bezoeken. Hiervoor dient men zich niet in te schrijven.

Foto’s (c) Gazet van Hove.