logo Edegem

Tot 2 april loopt in Huis Hellemans de tentoonstelling ‘Deze kleine wereld’ van Iris Van der Kerken. In elke kamer is ook een gedicht te lezen uit de nieuwe dichtbundel ‘Zonder is het licht niet zacht genoeg’ van Sven Cooremans. De aanvulling met poëzie ondersteunt of formuleert, naar het gevoel van Iris, een kerngedachte bij de werken die er in die kamer te zien zijn.

iris-vd-kerken-jean-1

 

De tentoonstelling verdeelt zich over de zes kamers van Huis Hellemans als een wandeling doorheen de schilderijen en werken op papier van Iris Van der Kerken. Telkens betreed je een ander deeltje van de wereld zoals zij die liefst voorstelt.  Of zoals die zich aan haar voordoet. Wat aanvangt als een intimistische inkijk in besloten, in zichzelf gekeerde scènes in parken en tuinen, transformeert gaandeweg naar een blik die op de ruimere omgeving wordt gericht. Onvermijdelijk sluipen ook hier onderwerpen binnen die de actualiteit beheersen. Vragen worden hier evenwel niet gesteld, antwoorden worden evenmin gegeven. Het is veeleer een aanmoediging tot reflectie.

Iris Van der Kerken studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar uitgesproken figuratief werk verraadt een zekere voorliefde voor het symbolisme, maar wordt vooral gekenmerkt door een onmiskenbare eigenheid. Inhoudelijk laat het zich lezen als een verhaal waarbinnen enkele vertellijnen, van meet af aan uitgezet, in elke tentoonstelling een vervolg krijgen.

P1040149
Huis Hellemans Edegem

Tijdens de tentoonstelling kan men ook de gedichten van Sven Cooremans (°1970) lezen. Hij zorgde tijdens de vernissage voor de inleiding. ‘Mijn eerste ontmoeting met de beeldtaal van Iris Van der Kerken heb ik beleefd als een herkenning, een soort thuiskomen van mijn eigen schriftuur in het medium van een ander. Toen Iris me vroeg om de nieuwe tentoonstelling van haar werk in te leiden ging ik graag op het aanbod in omdat ik haar werk zo bijzonder vind, zo wars van de waan van de mode. Omdat ik van de stilte die zij schept iets voel uitgaan dat heilzaam is. Omdat zij het razen en het woeden van de wereld met een meesterlijk fluisterende kracht van antwoord dient. Omdat zij het bewijs levert dat men geen luide roeper hoeft te zijn om een sterke boodschap de wereld in te kunnen sturen. Dat men hiervoor zelfs de geborgenheid van een Mechelse mansarde niet hoeft te verlaten. Behalve dan, af en toe, voor een tentoonstelling.’

‘Als vanzelf beginnen we bij haar schilderijen verhalen te verzinnen. En met elk schilderij dat aan deze grootse kleine wereld wordt toegevoegd, krijg je een extra element aangereikt, waarmee je een nieuwe verhaallijn kan bedenken. Dat is de kracht die spreekt uit het werk van Iris Van der Kerken: zij spreekt ons narratieve vermogen aan, zet het op scherp. En het is dat narratieve vermogen dat we in deze tijden zo hard nodig zullen hebben. We zullen met alle mensen samen een nieuw en krachtig verhaal moeten schrijven, dat bol staat van het tedere zorgen voor elkaar en voor de wereld.’

(EM)

* De tentoonstelling is gratis te bekijken in “Huis Hellemans”, Strijdersstraat 14 in Edegem op woensdag (van 14.00u. tot 17.00u.), vrijdag (van 14.00u. tot 16.00u.) en zaterdag en zondag (telkens van 10.00u. tot 12.30u. en van 14.00u. tot 18.00u.).

 

Foto’s (c) Huis Hellemans Edegem.