ANTWERPEN

Nu zondag 26 maart gaat in de Lotto-Arena het 80ste Vlaams nationaal Zangfeest door. Het is een grote culturele manifestatie met een hart voor Vlaanderen. Door aanwezig te zijn op het zangfeest sponsort men ook het goede doel : vorig jaar was dit ‘Kom op tegen kanker’ en dit jaar is dit “Appelmoes en mengelmoes”, een project van cultuurcentrum ’t Smiske in Asse waar een groep jonge muzikanten kinderen op een eigentijdse manier laten zingen.

Afbeeldingsresultaat voor zangfeest 2017

Financiële zorgen Zangfeest weggewerkt

Het Zangfeest krijgt geen euro subsidie van de Vlaamse overheid. Alle werk gebeurt door vrijwilligers. Een massamanifestatie zoals het Vlaams Nationaal Zangfeest organiseren kost wel een massa geld. Op zich is het Zangfeest ‘break-even’ (geen winst, noch verlies), doch voor haar jaarwerking heeft het organiserende Algemeen Nederlands Zangverbond wel de nodige euro’s nodig. Daarom deed men een geldophaling bij het grote publiek via ambassadeurs, een beschermcomité en een steunfonds. Dit leverde voldoende middelen op om de toekomst van het zangfeest verder te zetten naar de honderdste uitgave.

De twee parlementsvoorzitters – Vlaams : Jan Peumans en Federaal : Siegfried Braecke – zullen ook aanwezig zijn op het komende zangfeest.

Hedendaagse kunstenaars

Het zangfeest is zeker geen retro-festival, iets wat in een aantal kringen (bewust) wordt geproclameerd. Het is een modern en eigentijds festival waar het heden het verleden ontmoet om samen naar de toekomst te kijken. Dit jaar staat als centrale gast Laura Omloop geprogrammeerd. Ze is afkomstig van Lier en raakte in 2009 bekend met haar optreden op het Junior Eurovisiesongfestival in Kiev met haar liedje ‘Zo verliefd’. In 2010 won zij bij VRT-radiozender radio 2 de prijs voor ‘Beste Radio 2 Zomerhit Kidspop’ en was één van de genomineerden van de Mia’s in de categorie ‘Beste Kidspop’. In 2014 bracht zij een nieuw muziekalbum uit met iets meer volwassen nummers waardoor ze evolueerde van kinderzangeres naar jonge popzangeres.

77ste VLAAMS NATIONAAL ZANGFEEST

Weetjes

Op zondag 26 maart 2017 zal het juist 100 jaar geleden zijn dat de Vlaamse gebroeders Van Raemdonck sneuvelden aan het Ijzerfront rond Ieper. Ze krijgen een gepaste hulde.

Alle aanwezigen krijgen een dik gratis programmaboek.

In 2018 gaat het 81ste Zangfeest door op zondag 4 maart.

Kinderen en jongeren tot 12 jaar mogen gratis binnen op het Zangfeest (genummerde zitplaats bij groot/ouders en/of kinderopvang).

Men kan nog steeds inkomtickets reserveren via www.teleticketservice.com of via het ANZ-secretariaat, Collegelaan 106 in 2100 Antwerpen-Deurne, tel. 03 / 237.93.92. – info@anz.be  – www.zangfeest.org .

ANZ logo

 

Filmpje : https://www.youtube.com/user/LauraOmloopVEVO .

Foto’s © Reporters & Gazet van Hove .