Die zonnige namiddag in de lente wierpen geallieerde bommenwerpers een schaduw over Mortsel en dropten hun lading. De Erla-fabrieken waren het doel, maar de gevolgen veel groter. 936 dodelijke slachtoffers, 1.342 gewonden, een stad in puin. Lang bleef het stil en werd over deze tragische gebeurtenis nauwelijks gesproken. Overlevenden van het bombardement waren alleen met hun herinneringen en verdriet.

Bombardement Mortsel 1943

Samen met de inspanningen va het bestuur om de slachtoffers en getuigen van 5 april 1943 te eren, begonnen deze laatsten hun verhaal te vertellen. Niet zelden deden ze dit voor de eerste keer en aan jongeren die hun kleinkinderen konden zijn. Dit vertellen bleek meer dan eens louterend. Wat er 74 jaar geleden in Mortsel gebeurde, is in heel wat delen van de wereld dagelijkse realiteit. Kinderen groeien op in angst en onschuldige burgers staan machteloos tegenover terreur en geweld.

P1020380

Door de herinnering aan 5 april 1943 over te dragen aan de volgende generaties, stimuleren we hen om samen na te denken over oorlog, vrede en zorg voor elkaar. Leerkrachten van het vijfde en zesde leerjaar kunnen hiervoor een educatieve koffer ontlenen. Aan de hand van foto’s, tekstfragmenten en een creatieve opdracht krijgen de leerlingen op een interactieve manier een stukje lokale geschiedenis mee en worden ze aangespoord stil te staan bij wat er vandaag in de wereld gebeurt.

Tranen over Mortsel

Het stadsbestuur nodigt iedereen uit op de 74-ste herdenking van het bombardement op Mortsel. De herdenking vindt plaats op zaterdag 1 april 2017.

10.00 uur : herdenkingsmis in de Heilig-Kruiskerk, Heilig-Kruisstraat in Mortsel opgeluisterd door Cantorij Sint-Cecilia.

11.30 uur : plechtigheid met bloemenhulde op de begraafplaats Mortsel-dorp onder muzikale begeleiding.

Meer info over de educatieve koffer ? Dienst samenleving en preventie, tel. 03 / 443.73.98. – e-post : samenleving@mortsel.be .

Foto’s (c) Reporters & Gazet van Hove.