Hiermee zetten ze in op een grote staatshervorming. Een gewone meerderheid volstaat voor dit voorstel.

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

De onafhankelijke V-Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters tonen in hun grendelboek aan dat het wél mogelijk is om bijvoorbeeld de sociale zekerheid te splitsen zonder aan de Grondwet te raken. Hiervoor is niet eens een tweederdemeerderheid nodig.

Om de Grondwet zelf te kunnen veranderen dient het duo een voorstel in om artikel 195 van de Grondwet voor herziening vatbaar te verklaren. Zo’n herziening is niet nieuw. De regering Di Rupo paste dit in 2012 ook al toe ter uitvoering van de zesde staatshervorming. Zo hoefde de aanpassing van de Grondwet niet meer in twee legislaturen te gebeuren, al koos Di Rupo voor een tijdelijke maatregel.

p1040786

Geen kiezersbedrog

Een grote staatshervorming is noodzakelijk’, zeggen Vuye en Wouters. ‘België gaat gebukt onder halfslachtige bevoegdheidsoverdrachten. Bovendien ontwrichten de transfers van Noord naar Zuid het land. Iedereen beseft dat er een zevende staatshervorming komt. Wat ons betreft, is dit best een alomvattende en definitieve staatshervorming.’

Hun voorstel verplicht naar eigen zeggen N-VA, Open Vld, CD&V, sp.a en Groen kleur te bekennen. ‘Willen deze partijen een nieuwe communautaire standstill of willen ze dan toch een grote staatshervorming ?’, vragen de V-Kamerleden zich af. ‘Wie tegen ons voorstel stemt, erkent dat hij geen grote staatshervorming wil.’

Vóór de federale verkiezingen van 2019 zal hun voorstel ter stemming komen. Hierbij is geen akkoord van de Franstaligen nodig; een gewone meerderheid volstaat. ‘Het kan dus, want de Vlamingen bezetten 89 van de 150 Kamerzetels. Alarmbellen en belangenconflicten zijn eveneens niet van toepassing op een verklaring tot grondwetsherziening. Vijf minuten politieke moed volstaan !’, besluiten Vuye en Wouters.

p1040787

Foto’s : ©  Gazet van Hove.