Vrijdag 21 april – zondag 30 april 2017

De Gemeentelijke Kunstacademie, Damesvereniging Hove, deHOVEnaar en Verzamelaarsclub HOFILA bestaan vijftig jaar en dat wordt uiteraard (samen) gevierd met een overzichtstentoonstelling van hun activiteiten.

P1030506

Openingsuren en feestelijke opening

Dagelijks kan je in Het Kostershuisje en De Markgraaf terecht. Een must en/of buitenkans voor iedere Hovenaar. Napraten kan ter plaatse bij iets lekkers. Openingsuren : van 22 tot 30 april : zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00 uur, maandag en donderdag van 18.00 tot 21.00 uur, dinsdag en woensdag van 14.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur. Gratis toegang. Op vrijdag 21 april is er om 20.00 uur in Da Capo een feestelijke opening met Stijn Verrept, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen, muzikaal duo Manus en Literatuurkring De Statiepoweten.

Hofila

Verzamelaarsclub HOFILA

In 1967 werd de Verzamelaarsclub HOFILA gesticht door drie postzegelliefhebbers. Omdat Hove steeds de basis van de club zou zijn en de filatelie het hoofddoel, werd de samengestelde naam HOFILA gekozen. De club breidde succesvol uit en in de voorbije jaren waren meer dan zeshonderd verzamelaars lid van HOFILA. Dan werd het ook duidelijk dat niet alleen de filatelie, maar ook andere verzamelingen aan bod zouden komen. Er zijn nu nog steeds bijna zestig leden en tijdens de maandelijkse vergaderingen komen deze verzamelaars samen in een gezellige en gemoedelijke sfeer om te werken aan hun hobby en informatie uit te wisselen. HOFILA neemt dan ook deel aan de viering met een dertigtal leden die een deeltje van hun verzameling aan het publiek voorstellen. Natuurlijk gaat het over de klassieke verzamelingen: postzegels, briefkaarten, lucifersdoosjes, telefoonkaarten en oude boeken, maar ook over onverwachte hobby’s: schelpen, numisletters, (volle) likeurflesjes, olifantjes en ook het verzamelen van documentatie komt aan bod: over windmolens, familieregisters van Hove,…

Bij Hofila ligt het hoofdaandeel van de activiteiten in het verzamelen van postzegels

deHOVEnaar

Een terugblik op vijftig jaar deHOVEnaar en die periode confronteert ons met de vaststelling dat het wereldbeeld grondiger verandert dan het mensbeeld. Het is niet de bedoeling van de vereniging om van al deze fenomenen een grondige (saaie) analyse te maken, maar gewoon via een aantal markante ‘flash-backs‘ een retrobeeld te schetsen van een halve eeuw dorpsleven, aan de hand van feiten en figuren die voor velen onder ons nog herkenbaar zijn. Een werkgroep van deHOVEnaar beschikt en waakt over de praktisch volledige picturale nalatenschap, met de allures van een echt museum, van hun betreurde vriend en medewerker, de geniale schilder-tekenaar-cartoonist Rik Blomme. Doelstellingen van deHOVEnaar: communicatie in de ruimste zin van het woord, samenwerking met andere culturele verenigingen, zoveel mogelijk Hovenaars betrekken bij het rijke sociale, culturele en artistieke gebeuren en de culturele nalatenschap van BH’s (Bekende Hovenaars) actueel en in ere houden. De tentoonstelling in De Markgraaf zal een unieke gelegenheid zijn om kennis te maken met deHOVEnaar, zijn medewerkers en doelstellingen.

dehovenaar logo

Ook werken van Bastien Burm worden er tentoongesteld. Bastien (20) is een Hovenaar met een motorische beperking met talent voor fotografie en grafisch werk. Hij volgde Grafische en Digitale Media aan de  Artesis Plantijn Hogeschool, Grafische Vormgeving aan het CVO Berchem en de Kunstacademie Kontich. Hij behaalde ook een diploma Bedrijfsbeheer. Bastien Burm stelde zijn werk ook al tentoon in de Kaleidoscoop (Mortsel). Jubilerende vereniging deHOVEnaar nodigt hem uit om ook in zijn eigen dorp een aantal kunstwerken te tonen. Breng daarvoor een bezoek aan het Kostershuisje en zaal Frans Lambrechts (De Markgraaf). De Statiepoweten schreven teksten bij zijn werk en zorgden ervoor dat het thema van Erfgoeddag, ‘Zorg’, ook aan bod komt.

Kunstkring De Geelhand

Gemeentelijke Kunstacademie

Tijdens de jubileumweek maakt de Gemeentelijke Kunstacademie de brug tussen het verleden, het heden en de toekomst. Kunst, kunstbeleving en kunstappreciatie staan immers niet stil. De kunstacademie heeft een hele weg afgelegd van ‘Teken- en boetseerschool’ over ‘Gemeentelijk Atelier voor Plastische en Toegepaste Kunst (GAPTK)’  tot ‘de Gemeentelijke Kunstacademie’ van vandaag. Oud-leerlingen die graag nog eens willen terugkijken op hun tijd in de academie kunnen dat via archiefmateriaal en -objecten. Wil je weten hoe ze er vandaag werken? Breng dan een bezoekje aan de ateliers. In de jeugdateliers kan je werk zien van de kunstenaars van de toekomst. Een aantal van de jongeren specialiseren zich in digitale technieken en ook de fotografen hebben de blik op de toekomst gericht. Daarnaast kan je ook zien hoe hedendaagse vormgeving en traditionele technieken in de richting textiel en keramiek mooi samenvallen. Een degelijke opleiding schilderkunst, tekenkunst en driedimensionale kunst kan je ook in de open ateliers bezoeken. Op alle schermen van De Markgraaf zal je ook een overzicht in beeld krijgen van de academie vroeger, nu en in de toekomst.

De Markgraaf

Damesvereniging

Wat ooit begon als een gezellig thee-uurtje van enkele dames met belangstelling voor naaiwerk is vijftig jaar later uitgegroeid tot een heuse en enthousiaste, naarstig werkende damesvereniging voor jong en oud. Dankzij de constante interesse voor de evolutie van alle mode- en designverschijnselen, alsook met de professionele hulp vanuit de Antwerpse modewereld, werken zij de meest diverse projecten uit op het gebied van kleding, accessoires, huislinnen en binnenhuisdecoratie. Ook volgen zij de laatste snufjes in de evolutie van techniek en machines op de voet. Om hun creativiteit aan te scherpen organiseren zij regelmatig bezoeken aan modemusea, stoffenspektakels en tentoonstellingen in binnen- en buitenland. De tentoonstelling in De Markgraaf zal dan ook een gepast overzicht bieden van de vele realisaties door de jaren heen.

Meer info tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .

p1040604

Foto’s (c) Gazet van Hove.