Onderzoeksjournalist Raf Sauviller schreef een boek over Marokkaanse drugsmisdaad in Antwerpen.

door Sander Carollo – www.doorbraak.be .

Auteur Raf Sauviller is een ervaren journalist, tegenwoordig aan de slag bij Humo. Hij publiceerde al verschillende misdaadboeken zoals Zwarte diamant (2014) en Maffia (2016). In Borgerokko Maffia legt hij nu de link met Antwerpen en de ruige Mocro maffia in Nederland. Sauviller beschrijft hoe belangrijk de haven van de Scheldestad is voor de drugshandel van deze criminelen uit Nederland. Voor Belgische activiteiten bestaat zelfs een heus filiaal, bemand door lokale Marokkaanse families. Zij begonnen allemaal onderaan de ladder als ‘uithalers’ te werken voor Nederlandse drugsbazen. Voor het ‘vuile werk’, de ladingen drugs uit de containers pikken, kregen ze veelal een habbekrats. Maar Sauviller beschrijft verder in dit boek hoe de drugscriminelen in Borgerhout steeds vaker voor zichzelf aan de slag gaan en het vroegere ‘Borgerokko’ nu ‘Coke City’ is geworden, ‘een internationaal gangsterhol, een draaischijf van waaruit drugs over Europa worden verspreid en misdaadgeld naar Marokkaanse steden als Tanger en Nador stroomt’.

Geld euro's

Nonchalance in misdaad- en maffia-aanpak

Het moet gezegd: de lezer blijft niet op zijn honger zitten. Je kan het zelfs in één ruk uitlezen. In zijn inleiding citeert Sauviller de Italiaanse magistraat Luigi De Ficchy, die de Belgische politiek en justitie tien jaar geleden al waarschuwde voor de verregaande nonchalance en desinteresse waarmee ze georganiseerde misdaad in ons land aanpakken. De Ficchy : ‘Georganiseerde misdaad en maffia maken gemeenschappen kapot. Ze richten de legaliteit, de rechtstaat en de democratie ten gronde. Illegaal geld vervuilt een samenleving, verandert het karakter en vergiftigt haar economie.’

Samenleving als vijand

Volgens Sauviller passen de woorden van De Ficchy perfect in de context van Borgerhout. ‘Daar kon decennialang een criminele substraat woekeren die nu, onder de dekking van het gebrek aan interesse van politiek en justitie en de politieke correctheid die elke verwijzing naar misdaad in allochtone gemeenschappen afdoet als racisme, is uitgegroeid tot een potent en financieel zeer draagkrachtig systeem. Dat systeem heeft steeds meer invloed op de gemeenschap waarop het parasiteert en beschikt over de nodige efficiënte methoden om zijn criminaliteiten te verhullen en te beschermen, en over de nodige contacten in de bovenwereld om daar zijn misdaadgeld wit te wassen en te investeren.’ Verder in het boek beschrijft Sauviller hoe criminelen vaak vrienden en kennissen of familieleden zijn en mensen hen daarom niet aangeven omdat de allochtone samenleving de gemeentelijke diensten, de politie en de magistraten als de vijand beschouwt.

AK47

Borgerhout versus Molenbeek

Het boek begint met de beschrijving van een doodsbedreiging voor Sauviller, waarmee meteen de toon is gezet. Hij zoomt vervolgens in op Borgerhout. Hij beschrijft het district in Antwerpen en maakt ook de verschillen met onder andere Brusselse wijken kenbaar. Zo is er in Borgerhout meer materialistisch vertoon, vanwege de havensmokkel. ‘In Molenbeek is de volgende stap in de misdaadcarrière voor overvallers en ander straattuig het jihadisme, in Borgerhout stappen ze in de cokehandel.’

‘De haven van Antwerpen is de spil van de cocaïnehandel in Europa’

Van Borgerhout waait het over naar Nederland, waar Sauviller de drugshandel beschrijft en dan is de brug met de haven van Antwerpen snel gemaakt. ‘De haven van Antwerpen is inderdaad de spil van de cocaïnehandel in Europa’, bevestigt de vroegere referentiemagistraat drugs van het parket van Antwerpen in dit boek. Sauviller toont de pijnpunten van de haven (zie onder meer hoofdstuk 11 ‘De haven is lek’) en beschrijft hoe de haven van Rotterdam beter beschermd is. Het merkwaardige verschil in criminele (drugs)aanpak van politie en justitie bij onze noorderburen is hierbij overigens interessant.

Haven Antwerpen

Georganiseerde misdaad in uw straat

Sauviller beschrijft ook soorten drugshandelaars (de uithalers, de rippers, de Mixers) en enkele witwaspraktijken in Borgerhout. Het laatste hoofdstuk (25) ‘Windhappers: georganiseerde misdaad in uw straat’ is ten slotte info die bijblijft omdat het onthult hoe criminelen in het straatbeeld en winkelstraten te werk gaan. Wie dit boek leest, zal dus ongetwijfeld zulke plaatsen met een andere blik bekijken.

Afbeeldingsresultaat voor borgerokko maffia

Raf Sauviller, Borgerokko maffia. Marokkaanse drugsmisdaad in Antwerpen, Uitgeverij Horizon, 2017, 224 blz., 19.99 €, ISBN nummer : 9789492159984.