Medio mei dit jaar ging de Medina Expo in Antwerpen door. Ook CD&V was aanwezig met een stand (zie ’t Pallieterke van 18 mei 2017). Ah, dan toch een moslimpartij ? ‘Zo u wil’, schreef Sammy Mahdi letterlijk in De Morgen.

p1050071
CD&V-stand op Moslimbeurs Medina Expo 2017

Vooral moslims

Bijna achtduizend nieuwsgierigen (vooral moslims) betaalden een toegangsticket en bezochten deze editie van Medina Expo. De vorige jaren ging het evenement nog door onder de naam Moslim Expo. ‘We zijn de grootste etnische beurs van het land en willen blijven groeien’, maakt organisator Ramzi Zerqane zich sterk in Gazet van Antwerpen.

Op de webstek van Medina Expo lezen we dat de beurs georganiseerd wordt door Emdeo. Het is in de tekst onduidelijk of Emdeo een vzw is of een vennootschap. Een eerste zoektocht op de webstek van het Belgisch Staatsblad levert geen resultaat op. Als we ‘Emdeo’ intikken in de zoekmachine geeft dat geen resultaat. Straf !

Oprichting

Maar we blijven speuren en we ontdekken dat er wel degelijk een Emdeo vzw bestaat, maar dat is nog niet gepubliceerd in het Staatsblad.

Oorspronkelijk werd de vzw opgericht onder een andere naam : Aya Lifestyle. Deze vzw is gevestigd in Brussel en werd op 1 september 2015 opgericht door Mohammed Boumalek (°1981), Lahcen Najjar (°1951) en Leila Najjar (°1993).

Bij de doelstellingen van de vzw lezen we dit : ‘Bijzondere aandacht zal uitgaan naar het empowerment van Moslims.’ Het begrip ‘empowerment’ is een proces van versterking, waarbij individuen, organisaties en gemeenschappen greep krijgen op de eigen situatie en hun omgeving.

Er is trouwens een directe link naar Aya Lifestyle Magazine, het eerste tijdschrift voor moslima’s in Vlaanderen en Nederland. Het tijdschrift (4 x per jaar) werd opgestart door Kwatar Najjar en het eerste nummer verscheen op 1 september 2014. Ondanks de uitgebreide aandacht in de media was het succes heel beperkt. Vandaag is het tijdschrift al uit de rekken verdwenen; er bestaat enkel nog een Facebookpagina onder dezelfde naam.

p1050084

Naar Emdeo

Terug naar de vzw Aya Lifestyle. Vijf maanden na de officiële oprichting is er al een bijzondere algemene vergadering (op 1 februari 2016). Er wordt beslist om de naam te veranderen in EMDEO (Empower Development & Ethnic Organisation). Opnieuw de verwijzing naar ‘empowerment’.

Tegelijk verdwijnen de drie oprichters (zie boven) uit de vzw. Ze worden vervangen door Kacem Zerqane, Brahim Zerqane en Almoutassim Zerqane. Als vertegenwoordiger van het dagelijks bestuur wordt Ramzaddine ‘Ramzi’ Zerqane aangesteld. Kortom, de vzw is in handen van de familie Zerqane.

Geld euro's

Geen financiële info

Bij de balanscentrale is er geen financiële informatie beschikbaar. Nochtans organiseerde diezelfde vereniging ook al de Moslimbeurs in mei 2016. Volgens de Vlaamse Gemeenschapscommissie is EMDEO zeker géén sociaal-culturele vereniging.

Wat de organisatie wel doet, is het organiseren van commerciële exposities, met inkomsten uit inkomtickets, standgeld van exposanten, enz. Als er dit jaar 8.000 bezoekers waren voor de Medina Expo, en als die allemaal een inkomticket kochten, dan geeft dit alleen al een opbrengst van 60.000 euro. Dat er geen financiële informatie beschikbaar is op de balanscentrale , kan duiden op een vergetelheid, net zoals het feit dat Emdeo onder die naam niet is terug te vinden in de databank van de vzw’s. In ieder geval kan men vragen stellen bij de keuze om een vereniging zonder winstoogmerk te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Een vennootschap zou toch eerder aangewezen zijn. Tenzij men hoopt in de toekomst ook subsidies te krijgen van de overheid, want dan is een vzw aangewezen.

Thierry Debels

In

pallieterke

Foto’s © Gazet van Hove.