Op de laatste Hovese gemeenteraad gaf secretaris Luc Vanrusselt een overzicht van de stand van zaken van het organigram van het gemeentepersoneel. De gemeente Hove heeft vele vacatures in de aanbieding, maar sommigen geraken maar moeilijk ingevuld.

In totaal gaf de secretaris een overzicht van een tiental openstaande betrekkingen van het laatste half jaar.

Hoofd technische uitvoeringsdiensten : 7 kandidaten, 5 weerhouden, 3 geslaagd in schriftelijk examen, 2 naar mondeling examen doch niet geslaagd.

Stedebouwkundige : 1 mondeling examen doch niet geslaagd.

Conducteur beheer patrimonium …

Medewerker Vrije Tijd : 45 kandidaten, 5 voldoen niet, 24 schriftelijk examen, één in dienst sedert 1/12/16.

Werkvrouw : 30 reacties, 5 deelnames schriftelijk examen, niemand mondeling geslaagd.

Secretariaat : 1 geslaagd.

Directeur deeltijds kunstonderwijs : 2 schriftelijk examen, geen geslaagde.

Directeur basisonderwijs : één kandidaat, niet geslaagd.

Bibliotheek assistent : 70 kandidaten, één kandidaat geslaagd.

Personeelsadministratie : 78 kandidaten, 75 opgedaagd, 4 geslaagden, allen reeds aan de slag.

Enz …

burger werkt mee

Raadslid Katia De Vriendt (Ph7) vroeg “waarom werkvrouwen een schriftelijke en mondeling proef moeten ondergaan ?” De secretaris antwoordde kort : “men moet de uitleg van de gebruikte producten kunnen lezen en begrijpen !” Er zouden anders nogal wat ongevallen gebeuren.

Raadslid Els Pauwels (CD&V) had commentaar over de aanstellingen in het onderwijs. “Het is zeer moeilijk om kandidaten te vinden. Mensen hebben ook nog een proefperiode. De slaagcijfers liggen in Hove bijzonder laag. Hoe komt dit ?”

Gemeentesecretaris : “In elke jury zitten interne en externe mensen. Er wordt een kwaliteitsniveau ingebouwd. We kijken naar de profielen en de resultaten. We hebben feedback gekregen dat we op een professionele manier bezig zijn met de instroom van nieuw personeel. Hove scoort nu hoog in de ranking met andere gemeenten.” Groen-links raadslid Anne Van Put (HB) merkte hierbij op “dat door de vele jury’s de Hovese personeelsleden hun werk niet meer kunnen afwerken.”

Volgens burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) “maakt dit gemeentebestuur een duidelijke trendbreuk met het verleden toen er hier gemeentepersoneel werd aangeworven op ander basis dan deze van hun bekwaamheden.”

Voor sommige openstaande functies krijgt men vaak lager opgeleide vreemdelingen die moeilijk onze taal spreken en die zijn doorgestuurd van de VDAB.

burger werkt mee
werkers voor de gemeente Hove

Geen politieke benoemingen meer !

De burgemeester wil zeggen dat er nu in Hove een einde wordt gesteld aan de politieke benoemingen waar er mensen voor een job bij de gemeente worden aangeworven omdat ze lid zijn van een bepaalde politieke partij of vakbond, of omdat een familielid actief is binnen een bepaalde politieke partij of vakbond. Naar de persoonlijke capaciteiten van de kandidaat werd er niet gekeken.

We weten uit ondervinding dat in vele Hovese administratieve documenten van publieke aard het vaak krioelt van de (schrijf)fouten. Hoe komt dit ? Door het massaal aanwerven in het verleden van ‘partijpolitieke creaturen’ waarvan men de nodige vragen kan stellen over hun intellectuele capaciteiten om een bepaalde functie uit te oefenen. Maar zoon- of dochterlief waren wel ‘geplaatst bij het gemeentebestuur van X, hadden een vaste statutaire job, deden er vaak niet al te veel op het werk en hadden daarbij nog een grote mond’. Enkel aangeworven op basis van de partij- of vakbondskaart en niemand op de werkvloer durfde hierover iets te zeggen, uit angst voor vergelding. Hopelijk liggen deze praktijken in Hove nu definitief in het verleden.

De commentaren van de groen-linkse en CD&V-oppositie zijn hierbij tekenend. Het einde van hun jarenlange gebezigde praktijken …

P1030174
Antwerpsestraat, Mortsel

Foto’s © Gazet van Hove.