Het OCMW van Hove startte enkele jaren geleden een preventieproject rond budgetbeheer en schulden voor de laatstejaars van de middelbare scholen. Dit project loopt in samenwerking met de OCMW’s van Boechout en Borsbeek. Het OCMW zoekt vrijwilligers om het spel te begeleiden.

Het OCMW nodigt jongeren uit om een namiddag door te brengen op het OCMW. Ze spelen dan ‘Buitenspel’, een inleefspel over budgetbeheer en schulden. De jongeren ondervinden op deze manier hoe gemakkelijk je in een vicieuze cirkel van financiële problemen terechtkomt en hoe moeilijk het kan zijn om als gezin de eindjes aan elkaar te knopen. Zo ondervinden ze hoe moeilijk het is om rond te komen als bijvoorbeeld alleenstaande moeder, om te weerstaan aan de lokroep van het zwartwerk en de zware financiële gevolgen die hieraan kunnen vasthangen. Ook worden ze soms moedeloos van het over en weer lopen tussen verschillende diensten zoals OCMW, VDAB,… De kloof tussen arm en rijk wordt met momenten pijnlijk duidelijk gemaakt: het ene gezin woont in een krotwoning, terwijl anderen zonder problemen een villa kunnen huren. Ondanks de tegenslagen en het soms genadeloos toeslaan van het noodlot leven de jongeren zich zeer enthousiast in het spel in.

Op een leuke, niet-schoolse, interactieve manier wordt getracht ze prijsbewust te maken, te leren omgaan met geld. Ze leren zich wapenen tegen schulden en krijgen een basisoverlevingspakket mee om de complexe, bureaucratische jungle van budgetbeheer en schulden te trotseren. Bovendien maken ze kennis met de werking van het hedendaagse OCMW, een sociaal huis gericht op een breed en divers publiek en aanwezig in elke gemeente.
Vrijwilligers Een enthousiast en gemotiveerd team vrijwilligers zorgt mee voor de begeleiding van dit spel.

Werk je graag met jongeren van rond de 18 jaar ? Boeit het thema ‘budget en schulden’ jou ? Ben je bereid om je een twintigtal namiddagen per jaar vrij te maken om dit project mee uit te bouwen ? Dan kan je bij het OCMW terecht als vrijwilliger binnen Buitenspel. Je krijgt als vrijwilliger de unieke kans om in ontmoeting en gesprek te treden met jongeren en probeert ze wegwijs te maken in de complexe wereld van budgetbeheer en schulden. Op die manier staan ze steviger in hun schoenen om de ‘volwassen wereld’ te trotseren. Het OCMW zorgt voor een opleiding en verzekering. Je kan ook een beroep op de medewerkers van het OCMW doen voor nabespreking en eventueel noodzakelijke ondersteuning.

Heb je bij dit alles nog vragen of bedenkingen ? Of wil je graag een keertje de sfeer van Buitenspel komen opsnuiven ? Contacteer dan Kathy Van Cauwenbergh, e-mail: kvc@ocmwhove.be of tel. 03 / 460 10 80 (op dinsdag). Het OCMW van Hove herwerkte onlangs de brochure voor vrijwilligers. Stuur een mailtje naar kvc@ocmwhove.be met je naam en adres en je krijgt een exemplaar toegestuurd. Een volledig overzicht en een filmpje van de vrijwilligerswerking vind je op de gemeentelijke website.
www.hove.be/vrijwilligerswerk

Foto’s (c) Gazet van Hove.