Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Elke 4 seconden krijgt iemand ergens ter wereld dementie. De kans dat jij of ik in ons leven dementie krijgen,  is helaas 1 op 5. Cijfers waar we niet naast kúnnen en ook niet naast wíllen kijken. Daarom werd in Mortsel een project uit de grond gestampt : “omdat dementie te belangrijk is om zomaar te vergeten”. Op Wereld Alzheimer Dag, nu donderdag 21 september, treedt het contactkoor van het woonzorgcentrum Meerminnehof in de schijnwerpers. En dat wil je niet missen.

Laten we met een koor beginnen !

De oproep voor een contactkoor dateert ondertussen van een jaar geleden en werd al gauw een ongelooflijk succes. Het koor bestaat uit mensen met en mensen zonder dementie, altijd begeleid door livemuziek. De ene keer piano, de andere keer gitaar of ukelele. Ondertussen zijn ze met zo’n 40 en is de tijd rijp om er eens mee naar buiten te komen.

Dementie en muziek

Door te zingen stimuleer je verschillende plaatsen in je hersenen tegelijkertijd. Hierdoor leg je verbindingen en komen herinneringen terug die daarvoor verdwenen waren. Om die stimulans te geven, komt het contactkoor maandelijks samen om te zingen.

Mayerhof, Mortsel

Wie komt, steunt

Geen mooier moment dan Wereld Alzheimer Dag om het contactkoor aan het grote publiek voor te stellen. Nu donderdag 21 september brengen zij het beste van zichzelf, voor jou. Om 14.30 uur treden ze op in de Mark Liebrecht Schouwburg. Tickets kosten 5 euro en bestel je via het Stadsonthaal. Met de opbrengst wordt een verhalentafel gekocht, een manier om verhalen op een heel visuele manier te vertellen. Iets wat goed werkt bij personen met dementie.

Als alles kan, kan niets kapot

Ook op vrijdag 22 september kan je terecht in de Mark Liebrecht Schouwburg voor een ontroerend verhaal over verdwalen in je hoofd. De voorstelling ‘Als alles kan, kan niets kapot’ kruipt in het hoofd van een vrouw met dementie en haar kleindochter die probeert te begrijpen wat er aan de hand is. Voorstelling om 10.30 en 13.45 uur.

Praktisch

Stadsonthaal, Stadsplein 2, tel. 03 / 444 17 17, e-mail : onthaal@mortsel.be

Meer info ? Liesbeth Luts – ouderenbeleidscoördinator – e-mail : liesbeth.luts@mortsel.be – 03 / 444 17 76.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove