Groen licht voor nieuw commissariaat politiezone MINOS in de stad Mortsel al heeft niet iedereen dit zo begrepen

Tijdens de laatste politieraad is met een ruime meerderheid de bouw van het nieuwe politiecommissariaat in Mortsel voor de zone MINOS goedgekeurd. Die zone omvat Mortsel, Borsbeek, Wijnegem, Wommelgem en Boechout. BVBA Fanatics zal het complex bouwen. De politiezone zal het gebouw voor 73.400 euro per jaar huren. Na achttien jaar wordt dat 63.400 euro. Dis Van Berckelaer, burgemeester van Borsbeek en voorzitter van het politiecollege, is erg tevreden dat het commissariaat er komt. Tegen 2020 moet het nieuwe gebouw klaar zijn. Maar Vlaams Belang-raadslid in de stad Mortsel, Mark Schampaert, schiet met scherp op het nieuwe politie-gebouw van de zone Minos, dat gepland is in de Drabstraat in Mortsel. Hij spreekt over manipulatie in de toewijzingsprocedure, wat de voorzitter van de politieraad en Borsbeekse burgemeester Dis Van Berckelaer de Vlaams Belanger zeer kwalijk neemt en afdoet als een bedroevende vorm van politiek voeren.

Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand

*****************************************

kant Drabstraat

Persmededeling van Mark Schampaert :

Politiezone MINOS sluit monster-huurcontract van 22.702.000 euro af met ‘ politiek bevriend zakenman’ uit Mortsel.

Niemand betwist dat de huisvesting van de agenten in de stad Mortsel niet meer conform de opgelegde werkopdrachten was. De gebouwen links en rechts van het stadhuis zijn fel verouderd en op termijn rijp voor de sloop. De realisatie van een nieuw politiehoofdgebouw drong zich op, iets wat ik zeker niet zal betwisten en vanuit mijn mandaat als politieraadslid ook steeds volop steunde.

Gisteren werd tijdens de politieraad van de zone Minos beslist om de realisatie van een politiegebouw en achteraf de verhuur ervan toe te vertrouwen aan de bvba Fanatics. Met een huurprijs voor de zone MINOS van 880.000 euro/jaar voor de eerst 18 jaar en een huurprijs van 760.800 euro/jaar voor de volgende 9 jaar. Er waren drie tegenstemmen, één vanuit de gemeente Wommelgem, één vanuit de gemeente Wijnegem en één vanuit de Stad Mortsel van ondergetekende. Ik wil graag toelichten waarom.

  • De locatie is ongeschikt

Voor uitrukkende ploegen lukt het wellicht nog wel via Heirbaan richting Krijgsbaan. Evenwel is de Drabstraat richting kruispunt Kerkstraat erg smal (verkeer kan daar aan het verkeerslicht ook niet uitwijken voor een prioritair voertuig) en het bewuste kruispunt Kerkstraat – Drabstraat – Liersesteenweg gesatureerd.

Hier lijkt mij een snel doorkomen voor prioritaire voertuigen niet mogelijk, wat bij de keuze van een locatie voor het hoofdcommissariaat doorslaggevend zou moeten zijn.

  • De zone Minos verbindt zich aan een huurtermijn van maar liefst 27 jaar ! Dit

is onvoorstelbaar lang, temeer daar de politiewereld constant wijzigt. Kijk maar wat er de afgelopen 27 jaar aan hervormingen op het vlak van de politie gerealiseerd zijn. Denken we daarbij in het bijzonder aan de ingrijpende politiehervorming van eind 1998. Daarbij kan men dan de vraag stellen of het bewuste gebouw op zo’n lange termijn nog gaat voldoen, o.a. naar het aantal te huizen manschappen, maar ook naar de mobiliteit / snelle bereikbaarheid toe, die nu reeds dramatisch is in de stad Mortsel.

  • Rond de toewijzing aan de bvba Fanatics hangt ‘een geurtje’. Dit is het doorslaggevende argument voor mijn tegenstem.

In juni 2015 werd door de politieraad beslist om de realisatie van een nieuw politiegebouw te baseren op een concurrentiedialoog en er werd beslist drie kandidaten te weerhouden. Kort na de zomer 2015 trekken 2 van de 3 kandidaten zich terug (nog voor de aanvang van de dialoog) en blijft enkel de bvba FANATICS over.

Hoe kan men in godsnaam nog spreken van het principe ‘concurrentiedialoog’ als er maar 1 kandidaat overbleef en er gewoon weg geen concurrentie meer was ? Het politiecollege was hiervan niet te overtuigen en ‘eerder opgezet’ met de kandidatuur van de bvba FANATICS. In de politieraad van oktober 2015 slaagde het politiecollege erin om de politieraad te overtuigen om enkel de bvba FANATICS tot dialoog uit te nodigen. Ik was het enige raadslid wat tegenstemde.

Het politiecollege heeft hier het dossier gemanipuleerd en had (als ze tenminste een neutrale toewijzingsprocedure wou garanderen) aan de politieraad moeten vragen om de procedure tot het zoeken van valabele kandidaten terug op te starten. Een heropstart met minstens 2 kandidaten, zodat er echt sprake was van een “concurrentiedialoog”. Niets van dat ! Het politiecollege ging onverstoord verder met de besprekingen en uiteindelijke realisatie van het gebouw met de enige overgebleven kandidaat, zijnde de bvba FANATICS.

Zou het feit dat de zaakvoerder van bvba Fanatics, dhr. F. DeVos, gekandideerd heeft op de lijst van de N-VA bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen en zelfs verkozen was als N-VA-gemeenteraadslid, doch zijn mandaat niet opnam, hier voor iets tussen zitten ?

Zou kunnen … zeker als je naar de samenstelling van het politiecollege kijkt …”

Mark Schampaert

Politieraadslid,

Mark.schampaert@mortsel.be

Tel. 0478 / 26.83.82.

—————————–

We vroegen aan burgemeester Erik Broeckx van Mortsel een reactie maar kregen nog geen antwoord. Zodra we een reactie krijgen publiceren we die.

—————————–

achterzijde gebouw

Foto’s © Gazet van Hove.