Een heel jaar lang is de krant ‘Het Nieuwsblad’ op zoek gegaan naar de “Vijfsterrengemeenten in Vlaanderen”. Welke gemeente is het meest aangenaam om in te wonen in uw streek ? Iedere Vlaamse gemeente werd getest op tien heel diverse onderwerpen. Heeft uw gemeente een efficiënt openbaar vervoersnetwerk, is er een uitgebreide sportinfrastructuur en zijn er voldoende winkels en scholen ? Is het er groen, rustig en zijn de woningen betaalbaar ? Is de gemeente goed gelegen, voelt u zich er veilig en is er een aangenaam sociaal contact ?

wapenschild Hove

De gemeente Hove werd ook doorgelicht en kwam als winnaar uit de bus ! Hieronder leest u het volledige rapport :

HET GROTE EINDRAPPORT 2017 HOVE

Vakken Punten Klasgemiddelde
Openbaar vervoer 6,6 5,8
Sportinfrastructuur 8,3 7,3
Betaalbaar wonen 6,5 7,6
Rust 7 6,3
Buurtwinkels 5,2 6,1
Groen en gezond 7 6,6
Scholenaanbod 8,6 6,3
Veiligheidsgevoel 8,4 7,6
Ligging 6,9 6,3
Sociaal contact 7,7 6,3
weer een extra bos aanplanten

Opmerkingen :

Buurtwinkels : jammer, blijf investeren in lokale handel.

Scholenaanbod : Uitmuntend. Iedere leerling vindt wel een goede school in Hove.

Eindscore : 7,2 / 10

Beoordeling : Proficiat burgemeester Volckaerts, iedereen vindt zonder problemen een goede school in Hove. Ook op sportinfrastructuur en veiligheidsgevoel haalt uw gemeente goede punten. Doe zo verder !

het eindrapport …

Interview met burgemeester Koen Volckaerts naar aanleiding van de uitreiking van de oorkonde van de krant ‘Het Nieuwsblad’ : Hove 5-sterren gemeente door radio Frekwent.

Zie op ook Facebook ‘Radio Frekwent’ – beluister : FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand.

Bent u tevreden met deze oorkonde ?

“Als burgemeester ben ik zeer blij met deze oorkonde. Het is voor mij een beloning voor de vele uren die ik samen met mijn ploeg heb gepresteerd. Dagdagelijks ben ik voltijds bezig om van Hove, het dorp waarin ik 59 jaar en 9 maanden woon. Soms vraagt men zich af of het wel loont wanneer men kritiek krijgt die me persoonlijk overvalt. Maar zulke erkenning zoals deze geven mij een boost om verder te gaan. Ik mag natuurlijk ook niet de regelmatige bedankingen en goede wensen vergeten want die zijn er ook.”

Wat valt er op bij deze beoordeling ? 

“Ik heb het cijfermateriaal van andere gemeenten ook bekeken en mij valt op dat Hove over de ganse lijn relatief goed scoort. Het minste was 5,6/10 , of m.a.w. geen enkele buis. Op een punt zoals ligging heb ik als beleidsmaker geen enkele invloed. We kunnen Hove niet verplaatsen. Maar anderzijds kunnen we wel het openbaar vervoer enigszins beïnvloeden. Natuur en groen is een punt waar we sterk in zijn. Daar hebben we grote inspanningen voor geleverd. Dat zorgt ook dat we voor rust ook goed scoren. Naast het scholenaanbod en haar kwaliteit waar we hoog scoren wordt de veiligheid in Hove zeer hoog aangeschreven. Veiligheid op de weg als veiligheid voor de woning. Daar kan ik als burgemeester meer accenten op leggen en dat samen met de collega’s binnen de HEKLA-politiezone.”

Hoe scoren de andere gemeenten ?

“Het is nog te vroeg om alle cijfermateriaal van de Antwerpse gemeenten te vergelijken met deze van Hove. Laat staan om Hove te vergelijken met alle Vlaamse gemeenten. Ik kan al kwijt dat Hove binnen de provincie Antwerpen op nummer 3 staat en binnen de top 20 voor gans Vlaanderen. Een score om fier op te zijn. Door wegenwerken, door het sociale weefsel te steunen, door voldoende sportinfrastructuur aan te bieden krijgen we een Hovese bevolking die tevreden is. Een mix van positieve elementen die er voor zorgen dat Hove een parel is binnen de provincie Antwerpen.”

Wat gaat u doen om deze score te behouden ?

“Vooreerst zullen we zorgen dat we dezelfde werkwijze in 2018 kunnen voortzetten. Ik leid als het ware twee ploegen : het huidige bestuur en tevens mee onze eigen fractie. In 2018 komen er verkiezingen en die bepalen natuurlijk de toekomst. Blijft de huidige coalitie bestaan ? Krijgt ons team de voorkeur van de Hovenaar ? De samenstelling van de volgende coalitie wordt mede door de kiezer bepaald. Ik hoop van harte dat onze ploeg de kans krijgt om de huidige score te verbeteren. Ikzelf blijf mij verder inzetten om dit elan verder te realiseren.”

Wat denkt u over ‘2018’ ?

“2018 zal een zwaar jaar worden. De laatste loodjes wegen zwaar. De integratie van het OCMW in de gemeente moet vaste vorm krijgen, de wegenwerken moeten afgerond worden, het park moet afgewerkt worden, de samenwerking met de omliggende gemeenten moet herbekeken worden en vooral ook nieuwe plannen in overweging nemen voor de volgende legislatuur. Want wij denken verder dan slechts 6 jaar. Goed bestuur is de eigen legislatuur overstijgen. Krijtlijnen leggen voor het dorp van de toekomst. Want steeds zullen we in verandering zitten. We moeten zorgen dat iedere inwoner veilig is en we correct met zijn of haar belastinggelden omgaan.”

toasten op de goede uitslag …

Foto’s © Gazet van Hove.