Op de laatste Hovese gemeenteraad van maandag 18 december jl. werden er een aantal punten die met ruimtelijke ordening te maken hebben besproken.

Gemeentelijke verordening op huis- en busnummering

Door de modaliteiten voor het nummeren van gebouwen te bepalen, komt er een duidelijk en uniform nummeringssysteem tot stand. Dit wordt vastgelegd in deze gemeentelijke verordening.

Voor een goede coördinatie tussen enerzijds de verschillende gemeentelijke diensten onderling en anderzijds tussen de gemeentelijke diensten, de andere openbare diensten en de veiligheidsdiensten is het onontbeerlijk dat eenzelfde gebouw in alle registers en bestanden door middel van één en hetzelfde nummer geïdentificeerd wordt. Door de invoering van het Centraal ReferentieAdressenBestand (CRAB) is er nog meer samenspraak vereist tussen de dienst Ruimtelijke Ordening en de dienst Burgerzaken voor wat betreft de toekenning van huisnummers en indexen.

Het CRAB-systeem vereist een éénvormige toepassing voor het toekennen van nieuwe huisnummers. Het toekennen van huisnummers dient onmiddellijk na de goedkeuring van de verkavelingsvergunning of stedenbouwkundige vergunning te gebeuren, zodat de nutsmaatschappijen onmiddellijk over een huisnummer kunnen beschikken. Een consequente en logische toekenning van de huisnummers draagt ertoe bij dat een gebouw of een perceel gemakkelijk terug te vinden is, in het belang van de bewoner of eigenaar van het gebouw zelf, maar ook voor de politie, de brandweer en andere hulpdiensten. De wijze van toekenning van de huisnummers, vast te leggen in een verordening, geeft aan de inwoners de zekerheid welke regels van toepassing zijn op de huisnummering in de gemeente. De verordening treedt in werking vanaf 1 januari 2018.

Eénparig goedgekeurd.

Meer info : Bob Vingerhoets (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 22 (kantooruren), e-mail : bob.vingerhoets@hove.be .

Ruimtelijk Uitvoerings Plan (RUP) René Verbeecklaan : herneming : voorlopige vaststelling (RUP Groot Hoofs Veld 2)

In zitting van de gemeenteraad van 23 oktober 2017 werd de voorlopige vaststelling beslist van het RUP René Verbeecklaan. Hierdoor diende een openbaar onderzoek te starten binnen de 30 dagen na beslissing, doch door een mogelijke onzekerheid bij het publiceren in één van de kranten werd de start van het openbaar onderzoek stopgezet met oog op het vermijden van een fout in de procedure. Daarom wordt de voorlopige vaststelling van het RUP hernomen en wordt er geopteerd om het openbaar onderzoek te laten plaatsvinden na de eindejaarsfeesten.

Met het oog op het behalen van het BSO (Bindend Sociaal Objectief) wordt een recreatiegebied deels omgevormd tot woongebied voor sociale huisvesting en deels tot parkgebied waar in de toekomst geen bouwwerken mogelijk zijn. De ligging van de sociale woningen bij het Dienstencentrum Ten Hove is doelbewust gekozen met het oog op ondersteuning van de toekomstige bewoners.

Eénparig goedgekeurd. Raadslid Jo Ampe liet de opmerkingen van vorige zitting in het verslag opnemen.

Meer info : Roderik Desmet (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 44, e-mail : roderik.desmet@hove.be .

koopt veel natuur aan in Hove

Aankoop gronden OCMW omgeving Lintsesteenweg : goedkeuring akte en aanduiden ondertekenaars

Door het gemeentebestuur werd in zitting van het schepencollege van 2 oktober 2017 beslist om drie percelen grond, met volgens het gewestplan zone voor openbaar nut, aan te kopen van het OCMW Antwerpen. Hiervoor werd een aankoopakte voorbereid door de notaris. Deze dient door de gemeenteraad goedgekeurd te worden. De gemeenteraad dient twee vertegenwoordigers aan te duiden die deze akte namens de gemeente Hove kunnen ondertekenen.

Het OCMW Antwerpen heeft beslist tal van eigendommen in de gemeente Hove te verkopen. De gemeente Hove doet een grote inspanning om samen met de partners Kempens Landschap vzw en Natuurpunt Antwerpen Zuid gronden te verwerven en te vrijwaren voor de toekomst. In de zone voor openbaar nut heeft het OCMW drie percelen aangeboden aan de gemeente Hove met een oppervlakte van 6.057 m². Volgens het schattingsverslag bedraagt de waarde van deze percelen 70.000 EUR. Door het schepencollege werd beslist deze gronden aan te kopen met het oog op de vrijwaring van het achterliggend gebied en mogelijke initiatieven die kaderen in een duurzaam beleid en kaderend in de doelstellingen voor de realisatie van het toekomstig Landschapspark De Zuidrand en aansluitend op het open gebied Ankerplaats Kasteel Boechout.

Door de aankoop van deze drie strategische percelen heeft het gemeentebestuur van Hove een belangrijke sleutel in handen voor de verdere ontwikkeling van het achterliggend gebied behorend tot de zone voor openbaar nut en kan er vermeden worden dat er functies worden ingeplant die niet passen in de visie voor het omliggend gebied, zijnde de Ankerplaats Kasteel van Boechout, de Lauwhoeve (monument) en het landschapspark De Zuidrand.

Voorstel : Koen Volckaerts, burgemeester en Dave Vandenbergh, schepen Ruimtelijke Ordening, als vertegenwoordigers van de gemeente Hove aan te duiden voor het tekenen van de overeenkomst.

Eénparig goedgekeurd.

Meer info : Roderik Desmet (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 44 (kantooruren), e-mail : roderik.desmet@hove.be .

 

Foto’s © Gazet van Hove – coverfoto : Boshoekstraat.