De ‘International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies’ (IFRC) heeft ontdekt dat tussen 2014 en 2016 meer dan 5 miljoen euro van de middelen voor de bestrijding van ebola werd verduisterd.

Fraude

Tussen 2014 en 2016 overleden in West-Afrika zeker tienduizend mensen aan ebola, een infectieziekte die tot inwendige bloedingen leidt. Het Rode Kruis voerde campagne en zamelde ongeveer honderd miljoen euro in. Vijf miljoen euro, vijf procent van het totale bedrag, werd achterovergedrukt door eigen medewerkers uit Liberia, Sierra Leone en Guinee, de landen waar de ziekte het hardst toesloeg. De fraudeurs gebruikten klassieke fraudetechnieken om het geld te stelen : ze rekenden hulpmiddelen te duur aan, stelden valse facturen op en inden salarissen voor onbestaande medewerkers.

Kwart miljoen Belgisch geld

Minister Alexander De Croo, bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking op federaal vlak, kwam op 6 februari uitleg geven in de Commissie in de Kamer : “In het kader van de humanitaire hulpverlening werd in 2014 een project ten belope van 1 miljoen euro gefinancierd om de ebola-epidemie in Liberia te bestrijden.” De IFRC raamt het verlies aan Belgische fondsen volgens De Croo op 294.475 Zwitsers frank (zowat een kwart miljoen euro).

De Croo : “In het kader van al onze overeenkomsten met humanitaire partners verbindt de partnerorganisatie zich ertoe ons te informeren in geval van actieve of passieve fraude, zelfs als het over vermoedens gaat, en over de maatregelen die getroffen worden om het probleem aan te pakken. Wij eisen dat er een interne evaluatie en een externe audit bij het eindrapport worden gevoegd na afloop van de interventie.”

Besluit

Uit het fraudeonderzoek blijkt dat het verlies aan Belgische fondsen wordt geschat op 250.000 euro. De minister ziet geen probleem. De Croo : “Wij behouden het volle vertrouwen in onze humanitaire partners, die zich jammer genoeg niet kunnen vrijwaren van interne fraude.” De fraudetechnieken zijn nochtans al decennia dezelfde en kunnen volgens specialisten zoals U4 (u4.no) makkelijk voorkomen worden.

U4 is een informatiecentrum dat is opgericht om de negatieve weerslag van corruptie bij ontwikkelingssamenwerking terug te dringen. U4 stelt onderzoek en informatie beschikbaar over strategieën en maatregelen ter bestrijding van corruptie voor wie met ontwikkeling bezig is.

Thierry Debels in

© ’t Pallieterke

 

 

 

 

 

 

Foto’s © Gazet van Hove.