Hove is redelijk veilig voor fietsers …

Turnhout is onveiliger dan Antwerpen voor fietsers

De Vlaming houdt van fietsen, zowel de wielersport als het recreatief fietsen kennen hier veel aanhangers. Steeds meer Vlamingen nemen ook de fiets naar het werk, je kan overal sneller door en de fietsinfrastructuur is de laatste jaren wel een stuk verbeterd tegenover vroegere tijden. Het is ook eens tuk gezonder en sportiever ! Toch is er nog veel werk aan de winkel voor de veiligheid van de fietsers ! Nauwelijks de helft van de inwoners van onze provincie (49,8%) is tevreden met de staat van de fietspaden. Net iets meer dan de helft (54,1%) vindt het veilig fietsen in zijn gemeente. Dat blijkt uit de cijfers van de meest recente Gemeente- en Stadsmonitor van de Vlaamse overheid.

Fietsen mag dan wel gezond zijn, maar of het ook een veilige manier van verplaatsen is, is nog een andere kwestie. Zo werden er in Turnhout in de periode van 2012 tot en met 2016 meer dan vijfhonderd fietsers gewond in een verkeersongeval. Twee fietsers kwamen daarbij om het leven. Ongeveer twaalf inwoners op duizend geraakten in diezelfde periode met hun fiets betrokken in een ongeval en zodoende  is Turnhout statistisch gezien de stad of gemeente in onze provincie waar fietsers het meest risico lopen op de weg. Ook in de gemeenten Kontich en Wijnegem draag je maar best een helm als je je tweewieler van stal haalt. In deze twee gemeenten gebeurden er jaarlijks tussen 2012 en 2016 per duizend inwoners elf ongevallen met fietsers.

In de dichtbevolkte gebieden rond Antwerpen, Turnhout, Mechelen, Herentals en Sint-Niklaas gebeuren er verhoudingsgewijs meer ongevallen met fietsers dan in de “Stille Kempen”.

Hoe is de toestand in Hove ? en bij de naaste buren ?

Fietsslachtoffers – periode 2012 – 2016

Hove

7,58 per duizend inwoners

Lichtgewonden : 57

Zwaargewonden : 5

Doden : geen enkele.

Mortsel

7,53 per duizend inwoners

Lichtgewonden : 180

Zwaargewonden : 11

Doden : geen enkele.

Edegem

8,62 per duizend inwoners

Lichtgewonden : 175

Zwaargewonden : 8

Doden : één.

Boechout

5,23 per duizend inwoners

Lichtgewonden : 61

Zwaargewonden : 5

Doden : één.

Kontich

11,5 per duizend inwoners

Lichtgewonden : 221

Zwaargewonden : 19

Doden : geen enkele

Lint

1,94 per duizend inwoners

Lichtgewonden : 15

Zwaargewonden : 2

Doden : geen enkele.

Onze Centrumsteden

Van onze centrumsteden brengt de stad Mechelen het er het best van af. 58 procent van de Mechelaars vindt het veilig fietsen in zijn stad. 46 procent is tevreden met de staat van de fietspaden. In Turnhout, de plek in de regio waar er verhoudingsgewijs dus het meeste ongevallen met fietsers plaatsvinden, vindt toch net de helft van de inwoners het toch veilig fietsen. De Turnhoutenaars zijn wel erg kritisch voor de fietspaden. Amper 26 procent van de inwoners vindt ze comfortabel om over te rijden.

De stad Antwerpen vinden vele inwoners dat het nog steeds een stuk beter qua fietsbeleid kan. Een minderheid (36%) vindt dat de fietspaden aan hun wensen voldoen. Net iets meer dan de helft (52%) waant zich veilig om zich er met de fiets op de baan te begeven. In de periode van 2012 tot en met 2016 waren er in Antwerpen zestien mensen te betreuren bij een dodelijk verkeersongeval. Daarnaast geraakten er in het Antwerpse straatbeeld in die tijdspanne bijna vierduizend fietsers gewond, waarvan een kleine driehonderd zwaargewond. Volgens inwonersaantal komt dat neer op ongeveer acht inwoners op duizend die in die vijf jaar tijd met hun fiets een pijnlijk ongeval hadden.

Foto’s © Gazet van Hove.