Antwerpen lost historische schuld af

Regio

De stad Antwerpen is eind dit jaar eindelijk verlost van zijn historische grote financile schuld. Op vlak van gemeenteschuld per inwoners doet Antwerpen het nu zelfs een flink stuk beter dan steden als Mechelen en Lier.

Antwerpen heeft in 15 jaar tijd meer dan 1,2 miljard euro aan historische schuld afgebouwd en staat daardoor niet langer onder curatele van de Vlaamse regering. Deze schuld dateert van de wisseling van de jaren zeventig en tachtig uit de vorige eeuw, toen de stad decennia lang werd bestuurd door socialisten en christen-democraten.

Op het einde van dit jaar telt Antwerpen nog een schuld van 750 euro per inwoner. Nu is dat nog 1.000 euro. Daarmee scoort Antwerpen onder het Vlaamse gemiddelde. En dat terwijl de stad nog geen tien jaar geleden bovenaan het lijstje stond. Dit is weer een pluim op de hoed van het huidige Antwerpse schepencollege o.l.v. burgemeester Bart De Wever. Antwerpen heeft meer dan 1.400 personeelsleden laten afvloeien zonder dat de dienstverlening in het gedrang kwam.

Hove staat er financieel goed voor. De minister van Financin knikt !

Vandaag voeren Koksijde en Mechelen het peloton aan van de Vlaamse gemeenten met de meeste financile schuld.

Hoe hoog lopen de schulden op in onze regio ?

Hove : 293,2 euro

Edegem : 754,8 euro

Kontich : 470,7 euro

Lint : 718,5 euro

Boechout : 911,9 euro

Mortsel : 991,4

Aartselaar : 745 euro

Borsbeek : 260,5 euro

Lier : 2.077,2 euro

Hove is een financieel gezonde gemeente. Een interessante partner voor een gemeentefusie ?!? De (volgende) Vlaamse regering wil kleine gemeenten aanmoedigen om vrijwillig te fusioneren. Het worden nog spannende politieke jaren voor Hove

Enkele gemeenten in de provincie Antwerpen hebben geen schuld of een zeer lage :

Ravels : 0 euro

Baarle-Hertog : 1 euro

Kasterlee : 4 euro

Wommelgem : 27 euro

Vorselaar : 31 euro

Hemiksem : 38 euro.

Foto’s (c) Gazet van Hove.