Hove

De verkiezingscampagne in Hove verliep vrij vredevol. Buiten wat affiches afscheuren (steeds dezelfde) werden er geen incidenten vastgesteld. We hebben ook geen meldingen gekregen van vechtpartijen tussen kandidaten en/of aanhangers van politieke lijsten. Op de sociale media scheldt men elkaar wel erg uit, vaak onder de gordel en zonder degelijke argumenten, maar dit kunnen we bestempelen onder “café-praat”. De meeste Hovenaars komen nooit in een plaatselijk café, dan geven ze hun commentaar maar op de sociale media …

Sommige partijen hebben duidelijk geld tegen hun campagne gesmeten. Bij Phzeven was het een presidentiële campagne rond de lijsttrekster, N-VA had een goed reclamebureau onder de handen genomen, groen-links hield het bij veel teksten en de gekleurde wegwijzers in de straten, Fan van Hove kwam eigenlijk niet echt uit de verf in de campagne. We zijn eens benieuwd naar de ingediende verkiezingsuitgaven die binnenkort op het gerechtshof moeten worden ingeleverd.

De resultaten

De uittredende meerderheid van N-VA en Ph7 ging er globaal redelijk op vooruit (+ 2,5%, volledig op rekening van Ph7). Deze coalitie heeft in Hove de afgelopen zes jaar ook degelijk werk verricht (belastingverlaging, aanleg Geelhandlaan, Lintsesteenweg, Jos Coveliersstraat, Leliestraat, fietspad Mortselsesteenweg, modernisering administratie, dienstencentrum herbouwen, enz …). N-VA is wat te laat begonnen met hun campagne, maar de laatste week voor de verkiezingen haalden ze veel in. Een betere voorbereiding had hen misschien meer winst opgeleverd.

Fan van Hove (CD&V, O-VLD) doet het eigenlijk niet zo best. Een verlies van – 3% . In dit kartel is er geen enkele kandidaat met een O-VLD-etiket verkozen. Binnen dit kartel leeft binnen de CD&V-vleugel een zeker ongenoegen tegen de aanwezigheid van mensen van de O-VLD. Anderzijds gaat bij iedere verkiezing de christen-democratie in Hove achteruit. Dit werd nog versneld in 1994 met de afscheuring van Hovan dat uiteindelijk politiek opging in Ph7 in 2006.

De groen-linksen van Hove Beweegt moeten een tweede achteréénvolgende nederlaag slikken. In 2012 leden ze een zware nederlaag met een verlies van twee zetels. Zes jaar oppositie heeft de groen-linksen niet echt geholpen, want nu incasseerden ze weer een licht verlies van -0,1%. Verwaarloosbaar, maar niet voor een kartel van twee linkse partijen die er toch een militante zienswijze op nahouden. Normaal moesten die vooruit gaan.

Het Vlaams Belang steeg licht in de uitslag met +0,8% maar geraakte niet aan een zetel. Dit was te verwachten, aangezien er in Hove gedurende de afgelopen zes jaar geen enkele partijwerking was van het VB en de lijsttrekker ook nergens zichtbaar aanwezig is op gemeentelijke manifestaties. Een lijst indienen met maar drie kandidaten komt over als een folkloristisch carnavalsgenootschap. Zeker als dit reeds in 2012 ook het geval was.

een politieke folklorist ???

De nieuwe meerderheid

N-VA en Fan van Hove vonden elkaar snel in de vorming van een nieuwe meerderheid met maar 10 op de 19 zetels.

De oude bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 waren al jaren op elkaar uitgekeken. Het kwam geregeld tot conflicten, waarvan de stemming rond de begroting in 2013 alles reeds deed ontsporen. Nadien kwam het niet meer goed. Ph7 zocht aansluiting bij de groen-linksen en deze hadden reeds een voorakkoord op zak. N-VA en Fan van Hove hadden geen voorakkoord maar waren de uitverkoren coalitiepartners voor een eerste gesprek en dit geschiedde ook.

Foto’s © Gazet van Hove.