Zwitserland is het land van de directe democratie en de vele referenda. Op zondag 23 september laatsleden werd in het kanton Sankt Gallen gestemd over een voorstel om de boerka te verbieden, en twee derde van de deelnemers sprak zich uit voor een verbod.

Sankt Gallen is het tweede Zwitserse kanton dat over de delicate boerkakwestie een stemming hield. 66,65 procent stemde voor een wet waardoor een persoon die in de publieke ruimte het gezicht bedekt, kan worden gestraft.

boerka

De Zwitserse Staatsraad verzette zich tegen die tekst, omwille van de zogenaamde aanslag op de fundamentele rechten. Maar dit verzet werd niet gedragen door publieke acties, of een dagvaarding omwille van een geschonden belang. De Staatsraad stelde als compromis voor dit verbod alleen te laten gelden in de contacten tussen gesluierde individuen en de overheden. De Zwitserse volksafgevaardigden vonden dit compromisvoorstel veel te “soft”. De Zwitserse Staatsraad kon dus niet anders dan haar voorstel verticaal klasseren. De regionale regering, die zich tegen het voorstel had gekant, moet echter constitutioneel wel rekening houden met het resultaat van de stemming. Van haar kant heeft de grootste islamitische organisatie van Zwitserland, de ‘Conseil central islamique’, vrouwen opgeroepen om vooral de boerka te blijven dragen, en ze kondigde acties aan.

De Zwitserse federale raad heeft gesteld dat indien elk kanton afzonderlijk een beslissing zou nemen inzake de boerka, een stemming hierover op het nationale niveau eveneens georganiseerd zal moeten worden. Directe democratie werkt dus. Men moet het alleen willen, en – essentieel – men moet achteraf vooral rekening willen houden met de resultaten.

Piet van Nieuwvliet

In © ’t Pallieterke.

Foto’s (c) Gazet van Hove.