Vanaf 1 januari 2019 werkt ieder OCMW verplicht met een bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD). Het buigt zich over alle individuele hulpvragen en geeft ook advies aan de OCMW-raad.

De leden van het BCSD moeten verkozen worden door de OCMW-raad.

De voorgedragen comitéleden kunnen OCMW-raadslid zijn, maar dat hoeft niet.

Het aantal leden van het bijzonder comité sociale dienst hangt af van hoe groot de OCMW-raad is.

In onze gemeente telt het BCSD (zonder de voorzitteracht leden.

Het aantal leden van het bijzonder comité waarover elke lijst beschikt, wordt bepaald in verhouding tot het aantal zetels dat elke lijst heeft binnen de OCMW-raad.

De verkozenen van de lijsten kunnen tot 60 dagen na de dag van de gemeenteraadsverkiezingen (13 december 2018) verklaren dat zij zich met elkaar verbinden tot een groep van lijsten.

CD&V en Dorpslijst Sander hebben een geldige verklaring tot lijstenverbinding ingediend.

Zetelverdeling

 

Naam lijst Aantal zetels
NV-A 3
CD&V – Dorpslijst Sander 3
Open VLD 1
Vlaams Belang 1

De kandidatuurstelling gebeurt door middel van een voordrachtakte die schriftelijk en in tweevoud wordt ingediend bij de algemeen directeur van het lokaal bestuur.

Men kan een voordrachtakte indienen tot ten laatste acht dagen voor de installatievergadering (3 januari 2019) van de gemeenteraad (26 december 2018).

Elke lijst of groep van lijsten mag nooit meer kandidaat-leden voordragen dan het aantal dat hen toegewezen werd. Vanaf het moment dat een lijst twee of meer kandidaat-leden kan voordragen, moet de akte minstens een kandidaat-lid van elk geslacht vermelden.