Gemeentehuis donderdag 3/1/2019, 20.00u.

Reeds om 19.30u. is er al wat beweging in en rond het gemeentehuis. Gewezen burgemeester en toekomstig schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) geeft achter het gebouw een interview aan radio Zuidrand. Ondertussen komen de eerste raadsleden het gebouw binnen, dikwijls met een hele familiestam in hun kielzog. Nieuwjaarswensen en kussen (veel judaskussen) worden uitgewisseld.

Om 20.00u. is de hele nieuwe gemeenteraad bijna voltallig. Twee minuten later stapt het laatste en 19de raadslid, Kevin Michiels (N-VA) de raadszaal binnen. Uittredend voorzitter van de gemeenteraad Guido Sel (N-VA) kan aan zijn werk beginnen.

Op 5 december 2018 heeft de raad der verkiezingsbetwistingen de uitslag van de Hovese gemeenteraadsverkiezingen geldig verklaard.

Door een Ministerieel besluit van Vlaams Minister van Binnenlandse zaken Liesbet Homans (N-VA) werd op 30 november Koen Volckaerts (N-VA) als burgemeester van Hove aangesteld. Hij legde op 7 december jl. de eed af voor provinciegouverneur Cathy Bercx. Deze eed geldt ook als gemeenteraadslid en als lid van rechtswege van de politieraad.

Filip Craen (HB) legt de eed af

Nadien gaf voorzitter Sel een overzicht van de 19 gekozen Hovese gemeenteraadsleden, gespreid over vier fracties (N-VA, HB, PH7 en Fan van Hove). Twee verkozenen deden afstand van hun mandaat : Martha Janssens (HB) ten voordele van Diederik Vandendriessche en Guy Wollants (PH7) ten voordele van David Van den Bergh. Alle raadsleden zijn aanwezig en hun geloofsbrieven werden allemaal binnengebracht. Allen zijn wettig verkozen en er werden geen bezwaren tegen hun verkiezing ingebracht. Van rechtswege zijn alle gemeenteraadsleden ook OCMW-raadsleden.

De rangorde van de gemeenteraadsleden werd ingesteld volgens jaren dienst en het aantal voorkeurstemmen. Schepen van Financiën Luc Vuylsteke de Laps voert de lijst aan.

De voorzitter van de gemeenteraad blijft tot 1 januari 2022 in handen van Guido Sel. Er werd geen naam van een opvolger vermeld. Hij blijft tot die datum ook voorzitter van de OCMW-raad.

De vier fracties in de gemeenteraad blijven zelfstandig, geen enkele lijst werd verbonden met een andere.

De nieuwe schepenen werden op 25 oktober reeds voorgedragen door een meerderheid van de gemeenteraadsleden. Eerste schepen wordt Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove). Zijn mandaat eindigt op 1 januari 2022. De eerste opvolger is Wim Bollaert en de tweede Tonia Van de Vijver. De tweede schepen wordt Gerda Lambrecht (N-VA) zonder einddatum. De derde schepen wordt Bart Van Cauwenberghe (N-VA) zonder einddatum. Zij werden door de meerderheid voorgedragen.

Bij de verkiezing van de Politieraadsleden viel de kandidaat van Fan van Hove (Wim Bollaert) uit de boot. Hij kreeg maar vier stemmen tegen zes stemmen voor Gerda Lambrecht (opvolger Lenn De Cleene) en negen stemmen voor Katia Devriendt (opvolger Goedele Breyne). Het groen-linkse Hove Beweegt had geen eigen kandidaat ingediend en stemde dus voor Ph7. Nieuw politiek feit !

Hier eindigde de gemeenteraad om 20.30u. Nu ging men over tot de agenda van de OCMW-raad. Dit kan u hier morgen lezen.

het nieuwe Hovese College van Burgemeester en Schepenen

Foto’s © Gazet van Hove & Wim Frans.