Programma van de unieke achtste straattentoonstelling van 19 januari tot 2 februari in het smalle stuk van de Mortselsesteenweg .

Welkom in ‘De Dwaze Wereld’, een hedendaagse interpretatie geïnspireerd op de spreekwoorden van Bruegel. Openingsavond op zaterdag 21 januari in een verkeersvrije straat. Vanaf 18.00 uur wordt de Mortselsesteenweg verkeersvrij gemaakt. Zo kan iedereen tijdens de openingsavond genieten van de kunstwerken achter een vijftigtal verlichte ramen van de buren. Openingswoord over het thema ‘De Dwaze Wereld’ vanwege de burengemeenschap Achter Glas om 20.30 uur in De Pomp. Iedereen welkom ! Als aanloop naar deze ‘Dwaze Wereld’ verschijnen er binnenkort op de sokkel achter de kerk en ook verspreid over het dorp enkele eigenzinnige zelfgemaakte creaties. Met een knipoog naar een paar spreekwoorden blikken de buren alvast vooruit naar de opening op 19 januari. Begeleide wandelingen worden georganiseerd op 23 en 30 januari : voor iedereen om 20.00 uur: samen met enkele buren en kunstenaars wandelen over de sfeervol verlichte straattentoonstelling. Uitleg bij de werken ! Afspraak in De Pomp om 20.00 uur. 28 januari: seniorenwandeling in samenwerking met het dienstencentrum, met koffie en gebak. Afspraak om 14.00 uur aan de ingang van De Markgraaf. Inschrijven in Dienstencentrum Ten Hove ten laatste op 23 januari. Kostprijs : 4 EUR.

Nieuw : ‘De Bril van Bruegel’ (zie verder). De straattentoonstelling blijft elke dag open en vanaf 16.00 uur verlicht tot en met 2 februari om 22.00 uur. Ook in de kerk zullen er mooie kunstwerken worden tentoongesteld. Zij kunnen dagelijks worden bezocht, tijdens de week van 19.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 14.00 tot 21.00 uur. De werken van de deelnemende klassen van de Kunstacademie worden getoond in De Markgraaf. Zoals bij de vorige edities ontvangen de leerkrachten van de lagere afdeling van de vier Hovese scholen een voorstel voor een klasuitstap naar de tentoonstelling op maat van de kinderen. Het concept blijft ook na veertien jaar en zeven edities even eenvoudig als uniek: een straatmuseum creëren gedurende veertien donkere winterdagen. De ramen van de huizen in het smalle gedeelte van de straat worden vanaf valavond omgetoverd tot verlichte uitstalramen voor een vijftigtal kunstenaars, geïnspireerd door een bepaald thema. In 2019 is dat naar aanleiding van het internationale Bruegeljaar ‘De Dwaze Wereld’.

Achter Glas koos voor het gekende schilderij van de Spreekwoorden, officieel ‘De Wereld der Dwazen’. Aan de kunstenaar om er een eigen, hedendaagse invulling aan te geven. De resultaten vind je in een boeiende tentoonstelling met allerlei kunstvormen. Bij elk werk komt er een verwijzing naar het gekozen spreekwoord en een afbeelding uit het schilderij van Bruegel. Zo kan elke bezoeker de hedendaagse interpretatie van de kunstenaar bewonderen. Er wordt een programmaboekje verspreid met enkele woorden uitleg over hoe de kunstenaar zijn werk ziet aansluiten bij het thema. Kom genieten van deze unieke straattentoonstelling met familie, vrienden, buren en waarom niet met je vereniging in dit unieke kader en praat na in De Pomp, een mooie afsluiter. ‘Achter Glas’ is een straat vol kunst en wil een etalage zijn voor creatieve krachten en naar buiten komen op een positieve manier in een sfeer van samenhorigheid. Meer info : achterglas@live.be .

‘De Bril van Bruegel’ : Achter Glas Woord en Muziek

Geruststellende aflaten voor ernstige spaarders, ruisende stoffen, ploeterende boeren, zuipen in de soep, wandelen in de sneeuw en prekende hagen. Kijk zoals je nooit gekeken hebt, nu eens met een bril met glanzend gepoetste glazen, soms wat troebel, soms met spiegelglas, soms uitvergrotend, maar altijd met de waarachtige, warme blik van Bruegel. Stap in de zestiende eeuw en zie wat er op, voor, achter, naast, boven en onder de schilderijen van Pieter Bruegel leeft. Welkom op deze literaire avond bij Philippe en Martine aan de Mortselsesteenweg 36 op vrijdag 25 en zaterdag 26 januari om 20.00 uur. Graag op tijd reserveren via e-mail naar achterglas@live.be .

www.achterglas.be , (ook op Facebook) .

Foto’s (c) Gazet van Hove.