Begin dit jaar stelde het bestuur haar nieuwe beleidsnota voor aan de gemeenteraad. Een eerste versie, want het wil deze ontwerptest verrijken met voorstellen en ideeën van inwoners. Daarom heeft het bestuur een participatieproject gelanceerd, zodat alle burgers (inwoners, adviesraden, middenveld …) mee kunnen nadenken en voorstellen formuleren op het beleid.

Tien stellingen

Om de Boechoutenaren een eerste keer te bevragen, hebben we van februari tot begin maart tien stellingen op Hoplr gelanceerd. Via dat sociale platform, waarop intussen 34,5 procent van alle huishoudens is ingeschreven, kunnen korte enquêtes uitgevoerd worden. Uit de resultaten blijkt dat 1.044 huishoudens (80 procent van de Hoplr-gebruikers in Boechout) de campagne hebben gevolgd. Dat leverde niet alleen meer dan 40.709 weergaven, maar ook 1.885 stemmen en 313 reacties op.

Ontmoetingsmoment

Een tweede deel van het participatieproject was het offline ontmoetingsmoment: de Toekomsttafels. Op deze avond op 18 maart konden burgers ideeën en voorstellen lanceren om in de beleidsnota te verwerken. Uiteindelijk schreven 135 mensen zich hier voor in. De vijf thema’s (‘klimaat’, ‘ruimte en publiek domein’, ‘mobiliteit en openbare werken’, ‘sociaal, gezond en solidair’ en ‘levendig dorp en vrijetijdsbeleving’) werden verdeeld over verschillende groepen.

Intussen heeft elke schepen het ontwerp van zijn of haar beleidsplan gepresenteerd aan de adviesraden. Hun feedback neemt de gemeente ook mee in het proces. Tussentijds organiseerde de gemeente babbels en gesprekken met (kansen)groepen.

Infosessies

Het bestuur en het managementteam verwerken in de loop van april het materiaal uit de bevragingen, gesprekken en Toekomsttafels in het ontwerp van beleidsnota dat eind april opnieuw aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

In mei organiseert het bestuur nog twee infosessies waarop ze haar beleid zal toelichten aan geïnteresseerde burgers. Die zullen plaatsvinden op 13 mei in Boechout en op 20 mei in Vremde.

Foto’s (c) Gazet van Hove.