In het kader van de komende verkiezingen van 26 mei 2019 hebben we een aantal gesprekken met kandidaten uit onze regio.

Vandaag komt de N-VA aan bod.

An Willems (°1963 in Merksem) woonde achtereenvolgens in Borgerhout, Wijnegem, Deurne en sedert 1997 in Ranst. Ze studeerde voor ziekenhuisverpleegster en sociaal verpleegkundige aan het Sint-Belindus-instituut in Antwerpen (vandaag Karel de Grote Hogeschool). Ze is getrouwd en heeft twee kinderen van 18 en 20 jaar. Beroepsmatig werkte ze in de kinderopvang, een dagverblijf, het Bijzonder Onderwijs en vandaag bij de Dienst onthaalouders in Wilrijk. Ze was nooit politiek actief en ook niet aangesloten bij Vlaamse verenigingen aangesloten bij het O.V.V. (Overlegcentrum Vlaamse Verenigingen). Ze kreeg bij haar ouders wel een Vlaamse opvoeding.

In 2012 vroeg de N-VA van Ranst haar om op de verkiezingslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen te staan. Iedere partij is immers op zoek naar voldoende vrouwen. An hapte toe en werd verkozen met 241 voorkeurstemmen als gemeenteraadslid en OCMW-raadslid.

“In de oppositie heb ik veel bijgeleerd. Ik zat ook in de bibliotheekraad en het Lokaal overleg Kinderopvang. In 2018 werd ik terug verkozen als gemeenteraadslid met het vijfde meeste stemmen. In de gemeentepolitiek proberen we conflicten te overstijgen om veel te kunnen realiseren” aldus An.

Waarom koos u voor de N-VA ?

“De N-VA heeft de juiste speerpunten. De actualiteit die mij aanspreekt. Ze zeggen waarover het gaat. Een heel realistische visie”.

Wat zijn de kernpunten van uw programma ?

“Onderwijs : en specifiek voor hoog begaafde kinderen. De N-VA is er goed mee bezig. Bij het M-decreet kan je van onderuit te weinig realiseren voor een grote groep.”

Kinderopvang : er zijn nog enkele pijnpunten. Vanuit de praktijk merk ik waar het wringt.

Cultuur, muziek en bibliotheken : ze zijn niet meer verplicht aanwezig in iedere gemeente. Dit moeten kenniscentra in iedere gemeente worden.”

Wat is uw prognose voor 26 mei ?

“Ik denk dat de N-VA er goed zal uitkomen. Hoop meer dan in 2014 maar schat rond de 30%. Ik vermoed CD&V en O-VLD ongeveer op gelijke hoogte, de SP.a zakt onder de 10%, Groen en VB zullen het goed doen. De PVDA moet niet in het parlement komen.

Ik ben tegen het cordon sanitaire rond het VB. Waarom een cordon rond het VB en geen rond de PVDA ?”

Men verwijt aan de N-VA dat het een strak georganiseerde partij is ?

“De N-VA is georganiseerd. Men wil een goede organisatie. Ik mag binnen de partij mijn zegje doen. Er valt te discussiëren. Op lokaal vlak is er trouwens niet veel discussie.”

Uw laatste gelezen boek ?

“ ’De vrouw die niet opgaf’ van Val Mc Dirmid. Een literaire thriller. Ik lees ook veel non-fictie : sociologische boeken, geschiedenis, aardrijkskunde.”

Uw lievelingsgerecht ?

“Italiaanse keuken in het algemeen.”

Uw geliefde sport ?

“Skiën. Ik ga één maal per jaar in Italië skiën “

Uw geliefde hobby ?

“Zingen. Ik volg muziekschool in de Academie van Lier als pure ontspanning. Zang + notenleer één keer per week.”

Als u morgen het groot lot wint van 1 miljoen euro of meer, waar gaat u dan op inzetten ?

Eerst eens goed over nadenken. Een nieuwe auto kopen. Reizen, het grootste stuk beleggen in één of andere zin. Niets langs ramen of deuren buitensmijten.

Iets aan een goed doel geven, is iets realistisch ?, bijv. een school in Malawi”.

Hebt u nog iets te zeggen ?

“Ik hoop in het Vlaams Parlement in Brussel te geraken. Ik zit nu op een kantelmoment.”

Vlaams Parlement – Brussel

Foto’s © Gazet van Hove.