Edegem

1942, in Antwerpen. De Joden zinken weg in armoede en wachten af. Het stadsbestuur collaboreert ijverig met de bezetter. De politie komt almaar meer in de greep van een ruige nieuwe Orde en vanaf augustus worden de Joden massaal gedeporteerd.

Cruciaal is de internationale context van oorverdovende stilte en slepende onzekerheid. Daardoor verwordt 1942 tot een immens zwart gat. Maar vanaf november ’42 voltrekt zich de Grote Ommekeer, in Antwerpen, Londen, Washington… Voor de Joden komt die ommekeer echter hopeloos te laat.

De Koninklijke Nationale Strijdersbond (KNSB) Afdeling Edegem organiseert op dinsdag 11 juni
2019 een causerie over deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis onder de titel “Antwerpen
1942, deportatie en genocide tijdens Wereldoorlog II”.

Herman Van Goethem, historicus, jurist en hoogleraar verzorgt deze boeiende lezing. Hij is sinds 2016 rector van de Universiteit Antwerpen. In 2008-2012 lag hij als curator aan de basis van Kazerne Dossin – Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten, dat in december 2012 de deuren opende in Mechelen. Herman Van Goethem heeft aanzien verworven door zijn publicaties over een brede waaier aan onderwerpen uit de Belgische geschiedenis en werd meermaals bekroond voor zijn wetenschappelijk werk. Zijn recentste boek ‘1942, Het jaar van de stilte’ ligt aan de basis van deze causerie.

Waar en wanneer ? Dinsdag 11 juni, 20.00 uur, hotel De Baseliek, Trooststraat 22

Prijs ? Gratis

Inschrijven ? Vóór vrijdag 7 juni via hendrik.vansluijs@hotmail.com .