Huidig viceminister-president en Vlaams minister voor onder meer Binnenlands bestuur, Wonen en Gelijke Kansen Liesbeth Homans vervangt Geert Bourgeois als Vlaams minister-president. Geert Bourgeois zal op 1 juli de eed afleggen als Europees parlementslid.

Eerste vrouwelijke minister-president

Liesbeth Homans trad in 2014 toe tot de Vlaamse Regering, als viceminister-president en minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Wonen, Steden, Inburgering , Gelijke Kansen, Armoedebestrijding en Sociale Economie. Ze begon haar parlementaire carrière in 2009 in het Vlaams Parlement. Daarnaast zetelde ze ook als deelstaatsenator, waar ze de N-VA-fractie leidde tot 2012. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 werd ze Antwerpse schepen van onder meer Sociale Zaken. In 2014 werd ze dan uiteindelijk minister in de regering-Bourgeois. Dinsdag wordt Homans officieel aangesteld in een extra ministerraad, waarna ze als eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen de eed aflegt bij het staatshoofd.

Geert Bourgeois

Geen vervanging

Liesbeth Homans zal tot aan de vorming van een nieuwe Vlaamse Regering haar huidige bevoegdheden als minister combineren van de bevoegdheden die ze van Geert Bourgeois overneemt. Huidig Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Toerisme, Vlaamse Rand en Dierenwelzijn Ben Weyts neemt het viceminister-presidentschap van Liesbeth Homans over.

Ben Weyts

Foto’s © Gazet van Hove.