Hove, 11 juli 2019

Goede avond Dames en Heren,

En welkom op deze viering van onze Vlaamse nationale feestdag.

Jullie hebben al kunnen genieten van het talent van onze muzikale gaste van vanavond, Katou is een jongedame die met haar stem en pianospel al menig publiek overtuigde. Haar debuutsingle werd enthousiast onthaald door Radio 1 en Studio Brussel, ook als muzikale gaste in de Zevende dag werd ze warm onthaald. Zij zingt ontspannen en doorleefd, het lijkt alsof het haar geen moeite kost en hieruit blijkt ook haar liefde en passie voor wat ze doet.

Na onze centrale spreker krijgt u nog meer van dat fraais te horen. Dus blijven zitten zou ik zeggen.

We vieren vandaag het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Sinds 1973 herdenken we vandaag de Slag der Gulden Sporen die plaatsvond in 1302 waar de milities van de Vlaamse steden en gemeenten het leger van Franse ridders te paard versloegen aan de Groeningekouter te Kortrijk. Maar ik vertel hier niets nieuws, dat weten jullie allemaal.

Dat wij intussen een hele evolutie hebben meegemaakt, staat buiten kijf. Dat we nog een lange weg te gaan hebben , is ook geen leugen. Of confederalisme, waar nu zoveel om te doen is, een realiteit wordt, zal de toekomst uitwijzen. Is dit een utopie of een toekomstige werkelijkheid ? Wie zal het zeggen. Wisten jullie trouwens dat het boek “Utopia” van Thomas Moore grotendeels in Vlaanderen werd geschreven. In 1515 kwam een Engelse delegatie naar Vlaanderen, in opdracht van de Engelse koning Hendrik 8, om te onderhandelen over de levering van Engelse wol voor onze Vlaamse lakennijverheid. In die periode ontstond het boek als een gesprek tussen de schrijver, Thomas Moore, de Antwerpse stadssecretaris Pieter Gillis en een fictieve wereldreiziger Raphael Hytholodaeus. Het werd een aanklacht tegen de heersende Engelse samenleving en de hoop op een Utopia, waar alle inwoners gelukkig zijn.

Katou

Misschien kunnen wij daar een voorbeeld aannemen en ook hopen op een Utopia in ons Vlaanderen.

Maar nu terug naar de orde van de dag, jullie zijn hier niet gekomen om de ganse avond naar mij te luisteren.

Onze gast van vanavond hoeft eigenlijk geen introductie maar ik doe een poging.

Reeds op jonge leeftijd was hij al filmfanaat. Hij schreef jarenlang een maandelijkse filmcolumn in Teek! Onder het pseudoniem Max Rockatansky. Hij richtte samen met Marc Punt een filmdistributiebedrijf op. Hij organiseerde verschillende jaren “ De nacht van de Wansmaak” een filmfastival met trash- en cultfilms, hij werd regelmatig gevraagd voor diverse TV en radioprogramma’s maar vooral was en is hij regisseur. In 1992 begonnen met Boys , gevolgd door Alles moet weg, The little Death, Team Spirit 1 & 2, Alias, Buitenspel, Vermist, Dossier K, Zot van A, Het Vonnis, FC De Kampioenen 2 & 3, Het Tweede Gelaat en De Collega’s. Ik vernam dat hij ondertussen bezig is met de volgende kampioenenfilm. Misschien ben ik nog enkele titels vergeten, maar ik denk dat het duidelijk is, ervaring te over.

Maar ik ga jullie geduld niet langer op de proef stellen, graag uw aandacht voor onze spreker van vanavond, Jan Verheyen.

Jan Verheyen

Foto’s (c) Gazet van Hove.