www.vab.be – door Kim Verhaeghe .

  1. Kijk als een havik

Je hebt geen controle over wat iedereen doet, maar je kunt wel aandachtig zijn voor dromerige voetgangers, kinderen met een voetbal, honden zonder leiband of automobilisten met een smartphone tegen hun oor. Als je potentiële gevaren tijdig ziet, dan kun je ze ook gemakkelijker omzeilen. Zet al je zintuigen aan. Vertrouw bijvoorbeeld niet alleen op geluiden, want goed gesmeerde fietsen en elektrische wagens bewegen muisstil.

  1. Anticipeer

Heb je er al eens op gelet hoe fietsers zich op drukke fietspaden en kruispunten bewegen ? Het ziet er allemaal heel chaotisch uit, maar zelden wordt er gebotst. Fietsers doen er alles aan om geen voet aan de grond te moeten zetten. Ze observeren elkaars bewegingen en passen hun snelheid en route voortdurend aan anderen en de omgeving aan. Door te anticiperen vermijd je gevaarlijke situaties en win je tijd.

  1. Hou je vingers altijd aan je remmen

Je begrijpt vast ook wel dat je op die manier een pak reactietijd (en remafstand) wint bij plots opduikend gevaar.

  1. Eis ruimte 

Als je bij gebrek aan een fietspad op de baan moet fietsen, blijf dan vooral weg van het randje van de weg. Daar ben je minder zichtbaar, en je hebt geen uitwijkmogelijkheden meer als een onoplettende automobilist je te krap inhaalt. Bovendien verzamelen glas en steentjes zich net daar bij de goot, waardoor je meer kans loopt op een lekke band. Rijd je toch op het fietspad houd dan zo rechts mogelijk. Op die manier kunnen snellere fietsers je veilig inhalen.

  1. Communiceer (met handen en ogen)

Als je een manoeuvre maakt, zoals een straat inslaan of de baan oversteken, zorg dan dat anderen je zien. Er bestaat een heel eenvoudige gebarentaal voor fietsers. Zo is je arm zijwaarts uitsteken een alternatief voor de richtingaanwijzer, en je hand naast je hoofd heffen een vervanger voor het remlicht. Probeer oogcontact te maken met andere weggebruikers, vooral op kruisingen, zijwegen en rotondes. Redeneer altijd: als een automobilist geen oogcontact met je maakt, dan heeft hij je niet gezien. Soms kun je tijdens dat oogcontact zelfs je intenties meegeven, zoals wanneer je wilt afslaan of oversteken.

  1. Gun elkaar fouten

Druk verkeer is voor iedereen vermoeiend en misschien had jij of je tegenligger net een slechte dag. Vergeef elkaar daarom fouten. Dat gaat vaak gemakkelijker tussen fietsers onderling dan tussen automobilisten en fietsers. Mogelijk maakt ook daar oogcontact het verschil.

  1. Onderhoud je troon

Maak de tijd die je op de fiets doorbrengt zo aangenaam mogelijk. Pomp je banden regelmatig op (naar welke druk staat op je buitenband). Kies een goed zadel. Leg een kussen in het kinderzitje. Enzovoort.

  1. De route

Fiets je langs een vervelende of akelige route? Vaak zijn er alternatieven. Je vindt ze door straten te verzamelen. Durf verkeerd rijden. Verlaat drukke hoofdwegen en verken kleine steegjes, binnenwegels, stukjes door het park, kalme residentiële wijken of sluipwegen tussen gebouwen. (Toeristische) routewebsites kunnen hierbij helpen. Of praat met andere fietsers over de wegen die zij het liefst nemen en welke ze vermijden.

Neem het zekere voor het onzekere

Platte fietsbatterij tijdens een lange tocht ? Lekke band op weg naar je werk ? Da’s pech, maar met VAB sta je nooit lang langs de kant van de weg. Met een VAB-Fietsbijstand word je 24/7 geholpen, en dat in de hele Benelux.