HOVE

Gemeenteraad, maandag 23 september 2019

Budget 2019 : budgetwijziging

Aan de gemeenteraad werd gevraagd om de budgetwijziging goed te keuren.

Binnen exploitatie moesten zowel aan uitgaven- als aan de ontvangstenzijde een aantal budgetten worden bijgesteld. Door een verwarrende communicatie van ABB werd de wedde van de voorzitter van het OCMW in het budget van de gemeente opgenomen. Dit bleek uiteindelijk niet correct. Om die reden werden in het budget van de gemeente de weddekredieten verlaagd en de gemeentelijke bijdrage voor het zelfde bedrag verhoogd, wat een break even tot gevolg heeft. In het budget van het OCMW werden de weddebudgetten verhoogd en ook de gemeentelijke bijdrage werd verhoogd, wat uiteraard eveneens tot een break even leidt. Er werd getracht om de geplande investeringen zo realistisch mogelijk in te schatten. Wat niet meer uitgevoerd of gefactureerd kan worden in 2019 werd uit het budget geschrapt.

De (exploitatie)uitgaven worden verhoogd met 36.314 EUR, de ontvangsten met 36.918 EUR. Er werden twee nieuwe investeringsprojecten ingeschreven: iMacs Kunstacademie (7.000 EUR) en investeringstoelage kerkfabriek Sint-Laurentius (tussenkomst realisatie glasraam torenportaal, 2.500 EUR). In deze budgetwijziging kan naar aanleiding van de goedkeuring van de jaarrekening 2018 het gecumuleerde budgettaire resultaat van het vorig boekjaar worden ingeschreven, namelijk 3.295.972 EUR.

Eénparig goedgekeurd.

OCMW : budgetwijziging 2019

De budgetwijziging 2019 werd goedgekeurd door de OCMW-raad in zitting van 23 september 2019. Voorstel: de budgetwijziging 2019/1 van het OCMW wordt goedgekeurd met de volgende cijfers: resultaat op kasbasis: 360.062 EUR, autofinancieringsmarge: 3.191 EUR.

Eénparig goedgekeurd.

Samenstelling selectiecommissie functie algemeen directeur

Voor de organisatie van de selectieprocedure voor de functie van algemeen directeur bij ons bestuur dient er een selectiecommissie te worden samengesteld.

Voorstel samenstelling : Annick Smeets, algemeen directeur van de gemeente Zandhoven, Dirk Stoffelen, algemeen directeur van de gemeente Bertem, Vincent Gabriels, algemeen directeur van de gemeente Kalmthout, alsook deskundige op het vlak van één van de verschillende gevraagde specificaties binnen het takenpakket van de algemeen directeur en Danny Rombouts, zaakvoerder Monitor HR consulting. Het secretariaat van de selectiecommissie zal worden waargenomen door een medewerker van de firma Monitor HR consulting.

Eénparig goedgekeurd.

Participatiereglement lokaal bestuur Hove

Het Decreet Lokaal Bestuur verplicht alle gemeenten om een ‘participatiereglement’ op te stellen.

Dit reglement geeft nadere invulling aan een aantal vormen van inspraak, betrokkenheid en participatie vanwege de burgers en doelgroepen ten aanzien van het beleid, de besluitvorming en de dienstverlening. Deze regeling is welteverstaan niet beperkend bedoeld: naast de inspraakvormen die in dit reglement uitdrukkelijk worden genoemd, zal het gemeentebestuur steeds ook nog op andere manieren zijn belanghebbenden kunnen informeren, consulteren en betrekken. Het reglement is van toepassing voor de gemeente en het OCMW van Hove.

Inhoud : adviesraden en andere overlegstructuren, inspraakvergaderingen, enquêtes, openbare onderzoeken e.d., meldingen en klachten e.d., verzoekschriften en voorstellen aan de bestuursorganen, voorstellen van burgers, vragenhalfuurtje gemeente- en OCMW-raad, gemeentelijke volksraadplegingen, openbaarheid van bestuur en participatietrajecten.

Eénparig goedgekeurd.

Ondertekening SDG-engagementsverklaring

De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) lanceerden in 2016 de SDG-engagementsverklaring ‘Global Goals, Local Focus’ voor lokale besturen. Door het ondertekenen van de SDG-engagementsverklaring geeft een lokaal bestuur aan zich te willen inzetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Reeds 81 Vlaamse besturen en 11 buitenlandse besturen ondertekenden de verklaring.

Door het ondertekenen van de SDG-engagementsverklaring kunnen we als lokaal bestuur aantonen dat we de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen hoog in het vaandel dragen. Het is een krachtig signaal van politiek engagement naar onze inwoners toe. Het ondertekenen van de verklaring ligt in lijn van eerder gemaakte keuzes (zoals bijvoorbeeld het toevoegen van de SDG’s aan de meerjarenplanning). Het moment van ondertekening kadert binnen het programma van de Week van Duurzame Gemeente (18 tot en met 25 september). Tijdens die week eert de gemeente zijn duurzame helden. Meer info over onze helden op de gemeentelijke website:

www.hove.be/nieuws/detail/526/dit-zijn-onze-duurzame-helden

Eénparig goedgekeurd

 

Beleidsplan bovenlokale cultuurwerking Streekvereniging Zuidrand 2020-2025

De Streekvereniging Zuidrand is een intergemeentelijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Lint, Kontich en stad Mortsel rond de thema’s erfgoed, cultuur, toerisme, natuur en landschap. Zij integreert de werking van de oude samenwerkingsverbanden rond cultuur (Azura), toerisme (de Zuidrand, dat smaakt) en landschap (Landschapspark Zuidrand) en de nieuwe werking rond onroerend erfgoed (IOED Zuidrand).

De vereniging heeft tot doel een geïntegreerd streekbeleid uit te bouwen. Er wordt gewerkt aan het versterken van de identiteit van de regio en het streekgevoel. Dit gebeurt door in te zetten op een waaier aan thema’s zoals natuur, bos, speelgroen, groen in de stad, trage wegen, landbouw, landschapskwaliteit, cultureel erfgoed, onroerend erfgoed, recreatie en toerisme,… De vereniging staat tevens in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond de verschillende thema’s.

Organisaties die werkingssubsidies voor cultuur- of jeugdwerk ontvingen van de provincies in 2014 kregen in 2018 en 2019 een subsidie van de Vlaamse overheid. Voor de hoogte van het subsidiebedrag werd 2014 als referentie genomen. Vanaf 2020 vervallen deze subsidies. De Streekvereniging Zuidrand kreeg in 2018 en 2019 in het kader van deze regeling een subsidie van 26.738 EUR voor haar culturele werking. Deze werking omvat momenteel: Neerdorpen Klassiek, de Tijdmobiel, de film- en beeldbank, de erfgoedsalonnetjes en het Gevaert-project. De Streekvereniging Zuidrand wil intekenen op het nieuwe decreet bovenlokale cultuurwerking om een werkingssubsidie aan te vragen voor de periode 2020-2025.

Het beleidsplan bovenlokale cultuurwerking dat voorligt, kwam tot stand na overleg met en input van de cultuurambtenaren en -programmatoren, de schepenen voor Cultuur, de raad van bestuur en het directiecomité van de Streekvereniging Zuidrand en spelers uit het brede culturele veld. Het beleidsplan zet vijf strategische doelstellingen voorop:

1) De Streekvereniging Zuidrand draagt met de bovenlokale cultuurwerking bij tot het versterken van de streekidentiteit via haar transversale werking.

2) De Streekvereniging Zuidrand realiseert tegen 2025 een gedragen bovenlokale cultuurwerking.

3) De Streekvereniging Zuidrand zorgt voor een betere afstemming van het cultureel aanbod van de aangesloten gemeenten.

4) De Streekvereniging Zuidrand zorgt voor een bredere participatie aan het vrijetijdsaanbod van de gemeenten.

5) De Streekvereniging Zuidrand speelt in op de bovenlokale noden van het culturele veld.

Met dit beleidsplan en de bijbehorende subsidiëring vanuit de Vlaamse Gemeenschap wil de Streekvereniging Zuidrand de komende zes jaren een uitgebreide en structurele werking op vlak van bovenlokale cultuurwerking uitbouwen.

Eénparig goedgekeurd.

Samenstelling Ouderenadviesraad

Aan de gemeenteraad werd de nieuwe samenstelling van de Ouderenadviesraad ter kennis gebracht.

Tijdens de installatievergadering van 3 april 2019 werd de Ouderenadviesraad opnieuw samengesteld. De raad bestaat uit vijf verenigingen die vertegenwoordigd worden door volgende personen: Gezinsbond: Monique Slaets en Greet Rotty, Jong Gepensioneerden: Louis Broothaers en Liliane Stockmans, KNSB: Suzy Aerts en Simone De Landtsheer (plaatsvervanger: Eddy Beyens), OKRA: Jaak Alleman en Jozef Govaerts, Vredewijk 60+: Nicole Leyssens en Ton Moolenaar. Daarnaast bestaat de raad uit volgende gecoöpteerde personen: Hélène Ariën, Nelly Bellens, Walter Mekerlé, Fredt Pittoors, Joris Theeuws, Fons Torfs en Gisela Verboven. Volgende personen maken ambtshalve deel uit van de raad: Els Pauwels (schepen), Gerda Vos (centrumleider en seniorenconsulente) en Sonja Van Humskerke (administratief medewerker dienst Senioren en Gezondheid). Tijdens de algemene vergadering van 12 juni 2019 werd een nieuw bestuur gekozen voor de periode 2019-2024: voorzitter: Monique Slaets, ondervoorzitter: Gisela Verboven, penningmeester: Walter Mekerlé. Het secretariaat wordt waargenomen door Gerda Vos en Sonja Van Humskerke.

Eénparig aangenomen.

Advies vanwege de Ouderenadviesraad aan de gemeenteraad inzake de subsidieverdeling 2019 voor de ouderenverenigingen

Aangezien er in het gemeentelijke budget van 2019 een krediet voorzien is van 1.490 EUR en er in Hove vijf verenigingen zijn die activiteiten inrichten ten behoeve van de ouderen van Hove, maar waarvan er één te kennen heeft gegeven geen aanspraak te willen maken op subsidies, namelijk de Gezinsbond, adviseert de Ouderenadviesraad, zoals besproken in de algemene vergadering van 12 juni 2019, de verdeling van deze subsidie als volgt: OKRA: 372,50 EUR,  Werkgroep Jong Gepensioneerden: 372,50 EUR, Werkgroep Vredewijk 60+: 372,50 EUR en Koninklijke Nationale Strijdersbond : 372,50 EUR.

Eénparig aangenomen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.