Staatsveiligheid in de DDR-dictatuur

BRUSSEL

De tentoonstelling “Behind the Berlin Wall – State Security in the GDR Dictatorship” (Leven achter de Berlijnse Muur – Staatsveiligheid in de DDR-dictatuur) toont de belangrijkste onderdelen van de permanente tentoonstelling van het StasiMuseum in Berlijn. Bezoekers volgen een tijdlijn van het begin van de communistische dictatuur in het door de Sovjet-Unie bezette gedeelte van naoorlogs Duitsland tot aan de val van de Berlijnse Muur en de vreedzame revolutie in Oost-Duitsland. De nadruk ligt op het belangrijkste apparaat van de Oost-Duitse communistische partij : het Ministerie voor Staatsveiligheid, dat tot 1989 het centrum van de macht in Oost-Duitsland bleef.

De Stasi bediende zich van een systeem van geweld, bedreigingen, beloningen en privileges. Elk individu werd geleerd om zich aan te passen, om te gehoorzamen en, waar mogelijk, om mee te doen. De Oost-Duitse communistische partij had een onbeperkte toegang tot bijna alle aspecten van het leven en was zo in staat om de bevolking uitgebreid te controleren en waar nodig te belonen en te berispen.

Tentoonstelling in Brussel – Europees Parlement

tot 19 april 2020

Bezoekers van het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, kunnen momenteel een tijdelijke tentoonstelling van het StasiMuseum bezichtigen. Het Parlamentarium werkt hiervoor samen met het Berlijnse Senaatsdepartement voor Cultuur en Europa – het bureau van Berlijn voor de betrekkingen met de EU.

“Behind the Berlin Wall State Security in the GDR Dictatorship” (Leven achter de Berlijnse Muur – Staatsveiligheid in de DDR-dictatuur) gaat dieper in op de activiteiten van het Ministerie voor Staatsveiligheid, beter bekend als de Stasi, dat het belangrijkste machtsmiddel van de Oost-Duitse overheid was. Met deze tentoonstelling herdenkt het Parlamentarium de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989, dertig jaar geleden.

De tijdelijke tentoonstelling loopt van 7 november 2019 tot 19 april 2020. Bezoekers van het Parlamentarium in Brussel krijgen automatisch toegang tot deze tentoonstelling.

Parlamentarium

Willy Brandtgebouw
Luxemburgplein,   100
1050     Brussel