Hove

Tijdens de jongste gemeenteraad van november jl. werd er veel gesproken over verkavelingen en sociale woningen over heel het grondgebied van de gemeente.

Gemeenteraadslid Dave Van den Bergh (Ph7) stelde : “In het erg kwalitatief en interessant gefinaliseerd vlekkenplan van Hove noteren we voor diverse strategische sites en percelen dat het zogenaamde bindend sociaal objectief (BSO) van Wonen Vlaanderen als argument gebruikt wordt om eventuele ontwikkeling van vermelde gebieden toe te laten. In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) van 2006 zijn duidelijk twee gebieden opgenomen voor dergelijke projecten, met name aan de René Verbeecklaan (alwaar dringend een nieuw RUP moet worden opgestart), alsook het gebied ten noorden van de Jos Coveliersstraat. In het licht van hoger genoemd bindend sociaal objectief hadden wij volgende vragen : blijft het huidig bestuur bij de prioriteit voor hogervermelde twee sites voor realisatie van het BSO zoals opgenomen in het GRS van 2006 ? Wat zijn de (geschatte) overblijvende noden – indien hogervermelde twee projecten gerealiseerd worden – in Hove qua sociale woningen om te voldoen aan de eisen van Wonen Vlaanderen ? Mogen we alleszins als een beslissing noteren dat het woonuitbreidingsgebied ten zuiden van de Jos Coveliersstraat volledig gevrijwaard blijft van woningbouw (voor zover de gemeente de bevoegdheid behoudt hierover te beslissen) en dus open landschap blijft ? Wat is de prioriteit van het huidige bestuur, zo er eventueel nog bijkomende sites met sociale woningbouw nodig moesten blijken ? Is er vandaag een dwingende reden om dergelijke woningen te voorzien aan de Geelhandlaan (kleinere percelen ter hoogte van tennis en bomenbank) en de Acacialaan ?”.

Geelhandlaan, voormalig voetbalveld Sporting Club Hove

Schepen van Ruimtelijke ordening Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) antwoordde : “Het BSO is een opgelegd cijfer. Wij, als schepencollege, hebben de ambitie om verder te gaan. Het BSO is geen eindpunt. De Ideale Woning gaat Coveliers zuid niet ontwikkelen. Ze vragen wel om hun investering te compenseren. Aan de noordzijde van de Jos Coveliersstraat is er plaats voor 15% sociale woningen. De gewezen sportvelden aan de Geelhandlaan zijn gekoppeld aan het BSO. De bomenbank wordt een uitbreiding van de begraafplaats.”

De Ideale Woning kan de niet bebouwde gronden mogelijk verpachten.

De uiteindelijke plannen rond deze mogelijke verkavelingen zal men bekend maken via de gemeentelijke webstek en het gemeentelijke infoblad “Info Hove”. Er komt dan een openbaar onderzoek waar de inwoners hun op- of aanmerkingen kunnen doorgeven.

Dossier wordt vervolgd.

Foto’s © Gazet van Hove.