De Milieu- en natuurraad (Mina-raad) vergaderde op woensdagavond 22 januari in het gemeentehuis. Er waren 15 aanwezigen en enkele mensen lieten zich verontschuldigen (ziekte, werk).

Voorzitter Hugo Waeterschoot begon met iedereen het beste te wensen voor het nieuwe jaar.

Het verslag van de vorige vergadering werd unaniem goedgekeurd.

Bomenkap :

in de Boshoekstraat op de grens met Boechout. 7 jonge Canadapopulieren zijn doorgeschoten door de struiken en mogen worden gekapt. De milieuambtenaar is ter plaatse geweest. In orde. Geen inboeting verplicht. Communicatie mededelen waarom niet.

Jacht en veiligheid :

Uilenbos : geen jacht terwijl kleuters en wandelen !

Rond het Uilenbos. Er was een kleuterklas op wandel in het bos terwijl er jagers aan het schieten waren. Er werden verschillende patronen gevonden in het bos. Veiligheidsproblematiek. Een reglement opstellen voor de veiligheid. Eén maand op voorhand moet men een jacht aankondigen aan het gemeentebestuur zodat de politie dit kan controleren. Bericht uithangen aan de ingang en vermelden op de webstek van de gemeente. Het schepencollege keurde dit reeds goed.

Werking Milieuraad Hove

Zes werven werden voorgesteld (klimaat, luchtkwaliteit, biodiversiteit, materialenstromenbeheer, waterbeleid, hinderbestrijding). Men gaat hierover gegevens verzamelen. Daarna hierover praktische en realistische voorstellen doen aan de gemeente. Naar buiten komen met de info (film, info-avond, wandeling).

Er was een korte brain-storming van 30 minuten in vier groepen. Daarna resultaten bespreken.

Water :

Maximale retentie van het water, sensibilisatie. Ontharden van de grond, hinderende stoffen uit rioleringen. Politietoezicht.

Meetnet ontwikkelen. Hoe ver staat men ? Overstort beheren.

Materialenstromenbeheer :

Info rond sorteerregels en asbest. Hoe ermee omgaan ? Sluikstorten, zwerfvuil, lokaliseren, meten, recyclage-workshops. Herbruikbare zakken bij de middenstand.

Biodiversiteit :

Opvoeding. Akkerranden, hagen aanplanten, beplantingen met bloembollen in voortuinen, bloembakken.

sluikstorten groot probleem in Hove

Varia :

Film ‘The plastic ocean’, korte versie in scholen afspelen. 13 mei in Frijthout plastic opruimen door RP1. Materiaal van de gemeente. Film in Da Capo vertonen.

Milieuraad aanwezig op Nieuwjaarsreceptie van de gemeente met stand en wandeling.

De ledenlijst van de Milieuraad zal men publiceren op de gemeentelijke webstek.

Foto’s © Gazet van Hove.