Het ‘Participatiereglement lokaal bestuur Hove’ – goedgekeurd door de gemeenteraad op 23 september 2019 – voorziet dat de meldingen- en klachtencoördinator jaarlijks aan de gemeente- en OCMW-raad een overzicht van de ingediende meldingen, suggesties en klachten bezorgt.

Definitie (gemeenteraadsbesluit 23 september 2019) :  een duidelijke uiting van ontevredenheid, waarbij de ontevreden burger klaagt over een door het bestuur (al dan niet) verrichte handeling of prestatie. Een klacht moet betrekking hebben op een concrete handelswijze van het bestuur in een bepaalde aangelegenheid of de concrete toepassing van een bestaande regelgeving. Klachten kunnen onder meer gaan over de handelswijze van medewerkers of mandatarissen, abnormale traagheid, slechte wil, het uitblijven van een initiatief of een manifest kwaliteitsgebrek met betrekking tot het onthaal van de burger.

In totaal werden er 8 klachten geregistreerd (9 in 2018, 20 in 2017, 25 in 2016, 17 in 2015, 20 in 2014, 12 in 2013, 16 in 2012). Aantal per dienst : Mobiliteit : 3, Lokale economie : 3, Omgeving : 1, Sociale Dienst : 1.

Onderwerpen

Mobiliteit

– verkeersveiligheid: 2

– parkeerplaatsen: 1

Lokale economie

– geluidsoverlast ZomerEnd Feesten: 3

Omgeving

– geluidsoverlast HORECA: 1

Sociale Dienst

– dienstverlening: 1

Twee klachten werden niet binnen de door het reglement vooropgestelde termijn (30 dagen) ten gronde beantwoord. Maatregelen die werden genomen om dit in de toekomst te vermijden :

– wekelijkse herinnering door communicatieambtenaar (per e-mail naar diensthoofd en algemeen directeur in C.C.);

– betere interne communicatie: het reglement op de klachtenbehandeling werd gecommuniceerd via een wc’eetje, het personeelsblad ‘De Grote Polsslag’ en het intranet;

– software meldingen en klachten, gekoppeld aan werkopdrachten technische uitvoeringsdiensten (via al in gebruik zijnde software van 3P) invoeren in 2020;

– het definitieve antwoord wordt vanaf 2020 opgesteld door de communicatieambtenaar.

Meer info: Davy Verbeeck (gemeentehuis), tel. 03 / 460 33 11 (kantooruren), e-mail : davy.verbeeck@hove.be .

er niet naast schenken ! …

Foto’s (c) Gazet van Hove.