Nieuw noodnummer van kracht ! “112” !

Sinds enkele dagen moet je nog maar één noodnummer onthouden en dat is “112”.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken voerde vanaf 11 februari een keuzemenu in voor noodoproepen. Wie nu het noodnummer 112 of 101 belt voor dringende hulp, krijgt een keuzemenu en zal moeten kiezen of hij de brandweer, een ziekenwagen of de politie nodig heeft.

“Wie een ziekenwagen of brandweer nodig heeft, drukt op 1 en wie de politie nodig heeft, drukt op 2. Zodra de keuze gemaakt is, wordt de beller rechtstreeks met de juiste noodcentrale doorverbonden”. “Deze maatregel moet vermijden dat een oproep nog moet worden doorgeschakeld en dat er zo kostbare tijd verloren gaat. Zo blijven ook de operatoren van beide noodcentrales meer beschikbaar. Je kan ook de app 112 gebruiken als je in nood bent. In de app kan je voor je belt al de juiste hulpdienst kiezen”.

In ons land raadt de FOD Binnenlandse Zaken aan om voortaan de brandweer en ambulance te bellen op het nummer 112. Voor de politie kan je ook naar 101 bellen. Achter deze twee nummers gaan twee verschillende structuren schuil voor het beheer van noodoproepen : één voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie. Het gaat dus om verschillende oproepcentra met verschillende processen voor de behandeling van de oproepen. Indien je bijvoorbeeld het noodnummer 112 belt om hulp te vragen aan de politie zal je worden doorgeschakeld naar het noodnummer 101. Zo kan je nu kostbare tijd winnen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.