83STE VLAAMS NATIONAAL ZANGFEEST : UITSTEL, GEEN AFSTEL.

Het bestuur van het ANZ (Algemeen Nederlands Zangverbond) kwam op vrijdag 13 maart ll. in spoedzitting bijeen. Het 83ste Vlaams Nationaal Zangfeest had immers de treurige eer om één van de eerste grote manifestaties te zijn die te maken kreeg met de maatregelen omtrent COVID-19. We trokken hierover aan de bel bij ANZ-voorzitter Bart Fierens. Figuurlijk welteverstaan, want ook bij Grondvest houden we afstand.

Bart, je had je wellicht je debuut als ANZ-voorzitter anders voorgesteld ?

Een jaar geleden vroeg Koen Huygebaert mij om voorzitter te worden. Na een korte bedenktijd heb ik deze uitdaging met veel goesting aanvaard. Je begint dan toe te leven naar je eerste Zangfeest. Hoe dichter de dag naderde, hoe meer ik er naar uitkeek. Ik had echt heel veel zin om de Lotto Arena te laten daveren. En dan komt dat kleine corona-beestje roet in het eten gooien.

Was je toespraak trouwens al geschreven ?

Nee. Het schrijven van toespraken hou ik meestal voor het laatste moment. Maar uiteraard ben je daar in gedachten mee bezig. Ik zou zeker aandacht besteden aan de dreigende verengelsing van het hoger onderwijs. Generaties voor ons hebben lang en hard moeten vechten voor de vernederlandsing ervan. Dat nu zo maar te grabbel te gooien is echt niet zoals het hoort. Het Nederlands is veel meer dan een omgangstaal, het is ook een cultuur- en wetenschapstaal. Hoe kan je er nu respect voor afdwingen als je deze taal minimaliseert in het onderwijs. Over heel de onderwijsloopbaan, van kleuter- tot hogeschool, moet er veel meer aandacht zijn voor zowel het geschreven als het gesproken Nederlands.

En de politieke actualiteit ?

Daar geldt nog meer dat het schrijven van een toespraak werk is voor het laatste moment. In ieder geval had PS-voorzitter Paul Magnette mij geïnspireerd met zijn ‘j’en ai marre’ want inderdaad, ik ben het ook meer dan beu. Ik las trouwens in een interview met MR-voorzitter Bouchez ‘…jullie (de Vlamingen) vinden dat wij te veel woorden gebruiken om te zeggen wat we willen zeggen. Maar wij, Franstaligen, hebben nood aan die woorden, woorden die niet meteen iets zeggen over de kern… qui font du bien au coeur… ik kom uit Henegouwen, daar is de gevoeligheid voor zo’n dingen groot…’. Wat een verschil met onze mentaliteit. We leven op de scheidslijn tussen noord en zuid, tussen ratio en emotie. Twee democratieën, het is een realiteit !

Is dit de eerste keer sedert 1933 dat het zangfeest wordt uitgesteld ?

Het eerste Zangfeest was inderdaad op zondag 9 juli 1933 in het Helderstadion in Berchem. Het Zangfeest werd enkel gestopt door de tweede wereldoorlog en nu dus door het corona-virus.

Welke oplossingen lagen op tafel ?

Uitstel naar het najaar werd overwogen maar was praktisch niet haalbaar. Er zijn te veel partijen bij betrokken die dan allemaal vrij moeten zijn. Bovendien is er dan zes maanden later al opnieuw een Zangfeest.

Dus werd het 2021 ?

We verplaatsen ons 83ste Zangfeest naar zondag 21 maart 2021, de enige realistische oplossing. Met hetzelfde programma, dat geeft ons uiteraard extra tijd om verder te verfijnen. Met een gedreven regisseur als Wilfried Haesen moet je daar niet aan twijfelen. Bovendien hebben we nu de tijd om heel goed en creatief na te denken en te overleggen over het Zangfeest 2022. Een ongekende luxe.

Wij staan met de VVB/ICEC in voor de buitenlandse bijdrage. Muzikanten uit Schotland zouden een aantrekkelijk programma brengen, gelukkig ook in 2021. Fijn te horen dat Sarah en Alan volgend jaar terugkomen. Velen met mij keken uit naar die heerlijke Schotse muziek op ons Zangfeest.

Maar hoe zit dat op groter vlak ? Er zullen ongetwijfeld ook financiële consequenties zijn. Moeten jullie zaal, artiesten, groepen betalen voor een editie die niet kan doorgaan ?

Ja, dat financiële plaatje… Het ANZ heeft het financiële luik onder controle. Het uitstellen van het Zangfeest 2020 is geen onoverkomelijk probleem. Dat is alvast een geruststelling.

Wat onze lezers zeker zal interesseren, wat met de verkochte kaarten ?

De verkochte kaarten zijn NIET geldig voor het Zangfeest 2021. Wie via Tele-Ticket Service bestelde, wordt automatisch terugbetaald. Wie kaarten kocht via het ANZ kan terugbetaling vragen via een e-post bericht naar info@anz.be met vermelding van naam, rekeningnummer en het aantal kaarten. Tot onze vreugde stellen wij vast dat er heel wat sponsors (en ook particulieren) ons hebben laten weten dat ze geen terugbetaling zullen vragen. Hiervoor onze zeer grote dank !!!

Hoe bekijk je de toekomst voor het ANZ ?

We werken er hard aan verder. Meer en meer jonge mensen bieden zich aan. Een versterkte regieploeg met vers bloed, een verjongde Raad van Bestuur, kortom, de toekomst ziet er zeer hoopgevend uit. Het ultieme doel is…een feestelijke editie, overladen met overwinningsliederen, om de onafhankelijkheid van Vlaanderen te vieren!

StV in Grondrecht, een uitgave van de

Foto’s © Gazet van Hove.