Omdat het nodige veiligheids- en beschermingsmateriaal dat nodig is voor een veilige afbraak en/of verwijdering van asbest nog steeds voorbehouden blijft voor de zorgsector, is het nog steeds niet mogelijk om asbest in te zamelen op het recyclagepark.

Bericht van Igean :

“We krijgen heel wat vragen van inwoners en van besturen over de heropstart van deze asbestinzameling op het recyclagepark en het project ‘inzameling hechtgebonden asbest aan huis’. Een terechte vraag waar we evenwel op dit moment geen sluitend antwoord op kunnen formuleren… De ministeriële omzendbrief van 31 maart over de heropening van de recyclageparken stelt namelijk uitdrukkelijk dat de inzameling van asbest op het recyclagepark niet toegelaten is. Reden hiervoor is het feit dat de mondmaskers en ander beschermingsmateriaal dat noodzakelijk is voor een veilige ‘afbraak’ en verwerking van dit materiaal, voorbehouden worden voor de medische sector – en dus niet beschikbaar (lees, te koop) zijn voor particulieren.

Het Ministerieel Besluit van de FOD Economie dat de verkoop van FFP2 en FFP2-maskers aan particulieren momenteel verbiedt, dateert van 23 maart. Het verkoopsverbod is in eerste instantie 3 maanden geldig , dus minstens tot 23 juni. We krijgen van de federale overheid het signaal dat er nog steeds schaarste is op de markt van de maskers, en dat ook de zorgsector nog steeds moeite heeft om zichzelf voldoende te bevoorraden.

Momenteel zijn we dus in afwachting van een beslissing (verlenging of niet) van bovenstaand ministerieel besluit, dat op zijn beurt (indirect) een impact heeft op de inzameling op álle recyclageparken (niet alleen die van IGEAN). Zou hier een wijziging optreden, informeren we jullie uiteraard meteen !”

Fazantenlaan Hove

Foto’s (c) Gazet van Hove.