Strenge tegenmaatregelen gevreesd

Het corona-virus slaat sneller terug toe dan we hadden gehoopt. Er zitten nu reeds 43 gemeenten in ons land boven de alarmdrempel van 20 besmettingen per 100.000 inwoners. Hiervan ook Hove en drie buurgemeenten. In onze provincie zijn Antwerpen en Boom het zwaarst getroffen met 38 besmettingen op 100.000. Maar de cijfers lopen enkele dagen achter. Het is wel al de elfde stijging op rij. In alle Vlaamse gemeentehuizen staan de zenuwen erg gespannen. Men verwacht dat een aantal bevrijdende maatregelen in de loop van de komende dagen zullen worden teruggeschroefd.

Gemeente Ledegem koploper

door federaal wanbeleid meer doden ?

Overal zoeken lokale overheden koortsachtig naar oplossingen om het virus weer in te dammen. In het West-Vlaamse Ledegem heeft men beslist om de kermis af te gelasten omdat men er 20 besmettingen op nog geen 10.000 inwoners telt.

In onze provincie Antwerpen heeft de gouverneur beslist om een eigen systeem van contactonderzoek op poten te zetten. Als we moeten wachten op de federale diensten van minister Maggy De Block kunnen de begrafenisondernemers hier het werk niet meer aan ! In Limburg werd het stadsbestuur van Beringen gecontacteerd door Sciensano omdat er twee van de drie alarmdrempels overschreden werden. Er wordt nu een cluster in de Turkse gemeenschap onderzocht.

De stad Boom zwaar getroffen

In de provincie Antwerpen is de situatie het meest zorgwekkend in de Rupelgemeente Boom. Waarnemend burgemeester Francisco Sanchez (N-VA) maakte zich reeds kwaad wegens het uitblijven van concrete cijfers zodat het moeilijk is om kort op de bal te spelen. “Het zou erg jammer zijn dat we verregaande lokale maatregelen moeten nemen waar heel de bevolking het slachtoffer van is, omdat we niet specifieker kunnen of mogen optreden” aldus Sanchez.

Volgens de laatste gegevens (vandaag zondag 19 juli vrijgegeven door Sciensano) zijn er in ons land 43 gemeenten waar het aantal besmettingen hoger ligt dan 20 per 100.000 inwoners. De cijfers hebben een achterstand van vier dagen. Typisch Belgisch ! Om echt in alarmfase te gaan, moet er gedurende zeven opeenvolgende dagen minstens één nieuwe besmetting geteld zijn, en moet er de afgelopen week minstens vier dagen een stijging in het aantal nieuwe besmettingen zijn geweest.

De vijf gemeenten in België met de hoogste besmettingsgraad per 100.000 inwoners zijn : Ledegem (206), Aubange (164), Moorslede (98), Braives (94) en Linkebeek (86).

De gemeenten in de provincie Antwerpen waar het aantal besmettingen hoger ligt dan 20 per 100.000 inwoners (cijfers zondag 19 juli) :

  • Boom (38)
  • Antwerpen (38)
  • Wommelgem (31)
  • Aartselaar (28)
  • Edegem (27)
  • Hove (25)
  • Kontich (24)
  • Lint (23)

(Deze gegevens zijn zondag 19/7 in de loop van de ochtend geüpdatet met de nieuwe cijfers van Sciensano).

Waarnemers vrezen dat een aantal bevrijdende maatregelen zullen worden teruggeschroefd als deze tweede corona-golf blijft aanhouden (overal op de openbare weg verplicht mondmasker dragen, minder mensen toelaten bij samenkomsten, bubbels van 15 naar 10 personen, horeca gedeeltelijk terugschroeven, strengere politiecontroles, toelating massamanifestaties (voetbal) verder uitstellen, enz …

binnenkort achter gesloten deuren ?

Foto’s © Gazet van Hove.