Op zaterdag 10 oktober 2020 organiseren we eens te meer de ‘Nacht van de Duisternis’ om de impact van lichthinder en lichtvervuiling op de nacht in de kijker te zetten.

Ooit was het nachtelijk landschap voor iedereen even gewoon als de zonverlichte wereld van overdag. Vandaag is dat nachtelijk landschap een zeldzaamheid geworden, met nare gevolgen voor mens, dier en plant.

Sterrenkunde- en natuurverenigingen, samen met gemeentelijke overheden organiseren dit event om de nachtelijke natuur te redden, met behoud van goede en voldoende verlichting !

Vandaag wordt de ‘Nacht van de Duisternis’ gevierd in Vlaanderen. Morgen wellicht in heel België en de ons omringende landen, zoals Nederland en Frankrijk. En nadien wellicht in heel Europa !

Doe mee om nacht opnieuw donker te maken, opnieuw mooi en geschikt te maken voor mens, dier en plant… met goede en voldoende verlichting !

Wat kan jij doen ? Maak in de nacht van zaterdag op zondag zo weinig mogelijk licht buiten of naar buiten toe. Geniet van de sterrenhemel (als het helder weer is).

Voor activiteiten of een online event kan je terecht op de webpagina van nacht van de duisternis. 

Foto’s (c) Gazet van Hove.